Наш храм стоїть порожнім, навіть на престольне свято — парафіяни захопленого храму у Стоянці на Київщині

У селі Стоянка Бучанського району Київської області після початку війни місцева влада, прихильники “ПЦУ” та тероборона відібрали у релігійної громади УПЦ в ім’я святителя Миколая храм, і тепер він стоїть занедбаний. Про це 20 грудня 2022 року розповіла парафіянка храму Марія Запорожець на своїй сторінці у Facebook, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Навіть напередодні престольного свята святого Миколая не було служби. «Батюшка не приїхав…», – зазначила парафіянка Марія.

Вона розповіла, що «місцевий голова і іже з ним, вирішивши, що це зручний момент пропіаритись перед владою, а тим більше, що діло здвинулось з мертвої точки, зібрав сільські збори, привезли 20 чол тероборони, 10 чол поліції, 3 пцушних священники і купу незнайомих людей і, проголосувавши таким чином, відібрали храм і передали в ПЦУ, вигнавши всіх прихожан практично на вулицю», – написала вірянка.

За її словами, приїхав “клірик ПЦУ”, «побачив, що грошей нема, запропонував скидатись йому на бензин та інше», але люди до цього не звикли. Тому «літургія» служиться раз на місяць і то без людей, «ті, що голосували, до того храму як не ходили, так і не ходять, та й не ходитимуть». А істинно віруючі «знайшли куди ходити, щоб бути у справжній Церкві».

«А далі буде таке як і при Совєтах….нема священника – нема літургії, нема літургії – нема людей, нема людей – нема потреби в храмі, тому закриваємо і реорганізуємо в сільський дискоклуб або склад боєприпасів», – припустила парафіянка.

«Ось вам і вся правда з перших вуст про “добровільний перехід до ПЦУ” та про подальшу долю таких парафій», – констатувала Марія.

Вона розповіла, як рік тому громада вирішила добудувати Миколаївський храм, закладений померлим парафіянином. «За 1,5 місяця, завдяки нашим друзям і небайдужим прихожанам, вдалося збудувати і поставити купола, поставити верхній ряд вікон, виготовити всі останні вікна з розписами святих, замовити двері і планували внутрішнє оздоблення храму. За рік готували освячення, але в наші дома вдерлася ця клята війна, а разом з нею і гоніння на нашу церкву і віру», – розповіла Марія Запорожець.

Просмотров: 22114