У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 104

Церква невпинно продовжує творити справи милосердя та допомагати воїнам ЗСУ, постраждалим внаслідок російської агресії, біженцям та всім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто четверту частину репортажу про благодійність у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 103.

Київська єпархія. 6 грудня 2022 року, у День Збройних сил України, благочинний Оболонського округу міста Київ протоієрей Володимир Терещук та клірики храму в ім’я святих безсрібників Косьми і Даміана відвідали поранених Захисників України, які проходять курс лікування та реабілітації в Київській міській клінічній лікарні №8.

Священнослужителі привітали воїнів зі святом, побажали кріпості, сил, міцності віри, найскорішого одужання та передали солодощі.

У Києві парафія в ім’я преподобного Сергія Радонезького на Солом’янці продовжує годувати нужденних та безхатченків.

Незважаючи на обстріли та проблеми з енергопостачанням, гарячі обіди отримують до 60 чоловік тричі на тиждень. Роздача їжі відбувається кожного вівторка, четверга та суботи о 19:00.

В храмі запрошують долучатися до справи добра і своєю участю засвідчити про любов до ближніх.

За всіх, хто допомагає в цій важливій справі, в храмі звершується подячна молитва.

Щоденно столична парафія в ім’я святителя Іоасафа Білгородського годує близько 200 людей. Докладніше про це дивіться у відеосюжеті:

Священники і волонтери Київської єпархії доправили гуманітарний вантаж жителям Слов’янська, Краматорська та до Святогірської лаври.

Докладніше про цю гуманітарну поїздку можна почитати за посиланням.

Бориспільська єпархія. 10 грудня 2022 року настоятель спаленого російськими окупаційними військами храму в ім’я  святого великомученика Георгія Побідоносця cела Заворичі протоієрей Петро Котюк надав чергову допомогу односельчанам, котрі мають потребу в продуктах харчування.

Одеська єпархія. В декількох храмах міста Одеса вже відкрили пункти допомоги та обігріву людей. Список храмів, де наразі діють такі пункти, доступний за посиланням.

Про один із пунктів допомоги, який діє при храмі в ім’я Архангела Михаїла і святого Луки на вулиці Тінистій, дивіться у відеосюжеті:

Дивіться також відеосюжет про допомогу Одеської єпархії родинам воїнів ЗСУ:

Кременчуцька єпархія спільно із волонтерами передала для військовослужбовців ЗСУ ліки, окопні свічки, солодощі, каву, лампочки та інші необхідні речі.

Всіхсвятська парафія смт. Семенівки передала на передову теплі речі та продукти харчування.

Покровська парафія села Кам’яні Потоки до Дня святого Миколая передала благодійну фінансову допомогу (14 тис. грн.) для військовослужбовців ЗСУ.

Кожного вівторка та четверга на території Свято-Троїцького храму об 11:00 готують та роздають їжу всім нужденним.

Полтавська єпархія. 4 грудня 2022 року волонтери центру «Благо» на чолі з керівником єпархіального відділу благодійності і соціального служіння протоієреєм Андрієм Сімоном та спільно із кліриками єпархії священником Олександром Голохвастовим та протодияконом Георгієм Ліндом відвідали навчально-реабілітаційний центр села Михайлівка, в якому перебувають діти-сироти, хворі діти та сім’ї вимушених переселенців із зони активних бойових дій.

Священнослужителі поздоровили всіх присутніх з великим святом Введення у храм Пресвятої Богородиці, розповіли про життя Діви Марії та поспілкувались на духовні теми. Потім були захоплюючі і цікаві ігри та розваги волонтерів з дітьми.

Окрім того, була надана гуманітарна допомога від небайдужих людей у вигляді різних солодощів, побутової хімії та інших речей.

9 грудня 2022 року волонтери єпархіального відділу соціального служіння і благодійності під керівництвом протоієрея Андрія Сімона надали гуманітарну допомогу лікарняним установам.

Зокрема, допомогу в вигляді памперсів, дитячих наборів, медичних масок та окулярів отримали Полтавська обласна психіатрична лікарня ім. Мальцева та Перинатальний центр Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського.

16 грудня 2022 року секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук спільно з волонтерами Громадської спілки «Закарпатські Ґазди» Генадієм Негря, Робертом Іванчо та полтавським волонтером Олександром Касьяном доставили гуманітарну допомогу до Успенської Святогірської Лаври.

Намісник Лаври, митрополит Арсеній щиро дякував кожному хто взяв участь у зборі допомоги, та запевнив у своїх молитвах.

17 грудня 2022 року секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук спільно з волонтерами Громадської спілки «Закарпатські Ґазди» Генадієм Негря та Робертом Іванчо доставили гуманітарну допомогу у вигляді 20 тонн продуктів харчування в Козачолопанський старостинський округ Дергачівської міської ради Харківської області.

19 грудня 2022 року, у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, настоятель Георгіївського храму села Лелюхівка привітав дітей з особливими потребами.

Священик вручив дітям подарунки та поспілкувався на духовні теми.

Цього ж дня сестри Полтавського Хрестовоздвиженського жіночого монастиря на чолі з настоятелькою обителі ігуменею Мастридією та кліриком монастиря священником Георгієм Шепідою відвідали дитячий будинок сімейного типу, де привітали дітей з Днем святого Миколая та поговорили з ними на духовні теми.

Під час зустрічі діти прославляли святого віршами і піснеспівами, а потім отримали солодкі подарунки.

Також у день пам’яті святителя Миколая волонтери Центру «Благо» на чолі з керівником єпархіального відділу благодійності та соціального служіння протоієреєм Андрієм Сімоном та священнослужителями Полтавської єпархії відвідали дитяче відділення Полтавської обласної психіатричної лікарні, навчально-реабілітаційний центр села Михайлівка, навчально-реабілітаційну школу-інтернат для дітей з вадами слуху, Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер, Полтавський обласний ліцей ім. С. Русової, Центр адаптації для бездомних осіб та звільнених з місць позбавлення волі Благодійної організації «Світло надії» та Горбанівський геріатричний пансіонат для літніх людей.

Особи, які перебувають у даних установах, отримали гуманітарну допомогу у вигляді різних продуктів харчування, одягу, предметів особистої гігієни, прального порошка, засобів для миття посуду, іграшок та інших речей.

З початку повномасштабного російського вторгнення у гуртожитку Полтавської місіонерської духовної семінарії проживають вимушено переміщені особи. Їхня кількість в різні часи коливалася від 20 до 85 чоловік, вік – від 2 до 78 років.

Духовна школа постійно дбає про побут братів і сестер, які опинилися у складних обставинах.

Крім нагальних проблем, персонал семінарії та педагоги Духовно-просвітницького центру при Свято-Миколаївському архієрейському подвор’ї міста Горішні Плавні докладають зусилля для психологічної адаптації в нових умовах життя тимчасово переміщених осіб.

Олександрійська єпархія. У Петро-Павлівському храмі смт. Олександрійське виготовили близько 500 окопних свічок для наших воїнів на передову.

Клірики Олександрійської єпархії протоієрей Михаїл Бобурка та протодиякон Кирил Божко привезли до Олександрійського геріатричного пансіонату допомогу у вигляді продуктів харчування.

При православному просвітницькому центрі міста Олександрія вчергове надали допомогу всім нужденним та переселенцям.

11 грудня 2022 року при православному просвітницькому центрі міста Олександрія парафіяни храму в ім’я святих Федора та Анастасії провели традиційну благодійну допомогу у вигляді безкоштовних обідів для всіх охочих.

Клірики Олександрійської єпархії ієромонах Ніканор та протодиякон Кирил Божко передали для дітей вимушених переселенців речі, продукти харчування і подарунки.

Волинська єпархія. Студенти Волинської духовної семінарії на постійній основі виготовляють окопні свічки для ЗСУ.

Акція на підтримку українських військових проходить у духовно-просвітницькому центрі “Родина”, який функціонує при Андріївському храмі села Струмівка.

Через соціальні мережі вихованці ВДС вже назбирали 3800 грн., на які закупили 25 кг парафіну і залізні бляшанки.

Інформація для бажаючих підтримати благодійну ініціативу волинських семінаристів доступна за посиланням.

Володимир-Волинська єпархія. Прихожани храмів Кримненського благочиння зібрали одяг, засоби гігієни, овочі, консервацію та інші необхідні речі для людей, які постраждали від російської агресорії.

За сприяння волонтерів гуманітарна допомога в найкоротші терміни буде доставлена потребуючим.

8 грудня 2022 року настоятель Георгіївської парафії смт. Голоби архімандрит  Ніфонт спільно з іншими священнослужителями із Волині відвідав місто Миколаїв.

Завдяки небайдужим громадянам Франції та жителям смт. Голоби священники передали для потребуючих миколаївців 40 буржуйок, теплий одяг, дитячі малюнки тощо.

Рівненська єпархія. У Михайлівському храмі села Сторожів Корецького благочиння відбулося чергове заняття недільної школи, на якому вихованці спочатку вивчали Біблію, а потім виготовляли окопні свічки для Захисників та Захисниць України.

За кілька годин наполегливої праці діти на чолі з настоятелем священником Романом Наумчуком виготовили 27 окопних свічок.

Нещодавно до настоятеля Георгіївської парафії міста Здолбунів протоієрея Іоанна Дубинецького звернулися військові ЗСУ, які захищають від російської агресії місто Бахмут, та попросили передати для них певні ліки.

Про прохання військових отець Іоанн після недільного богослужіння повідомив парафіян Георгіївського храму. Віряни охоче відгукнулись на прохання Захисників та зібрали  16 тис. грн.

За ці гроші парафія закупила ліки та солодощі і відправила їх до адресатів.

Сумська єпархія. 11 грудня 2022 року Архангело-Михайлівська парафія смт. Кириківки отримала подяку від 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» за багаторазову допомогу та щоденну молитовну підтримку воїнів.

13 грудня 2022 року завершилася благодійна акція на підтримку Захисників України «Українська Православна Церква дякує ЗСУ».

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у всіх парафіях Сумської єпархії 11 грудня відбулися благодійні заходи. В межах акції пройшли ярмарки, а також інші заходи, спрямовані на збір коштів для потреб підрозділів ЗСУ, які відстоюють територіальну цілісність і незалежність Української держави у протистоянні російській агресії.

Загальна сума благодійних пожертв склала 298 864 гривні.

За повідомленням голови центру реабілітації Сумської єпархії протоієрея Олександра Петренка, єпархіальні волонтери передали українським воїнам, що знаходяться на передовій, два комплекти рацій.

Також єпархіальні волонтери доставили солодощі до пункту обігріву, розташованому у 9-му мікрорайоні міста Суми.

13 грудня 2022 року завдяки БФ «Разом Охтирка» в Архангело-Михайлівському храмі міста Охтирка мами, у яких є маленькі діти, отримали благодійну допомогу у вигляді памперсів та засобів гігієни.

19 грудня 2022 року діти недільної школи при Покровському кафедральному соборі разом із настоятелем протоієреєм Євгенієм Сопігою привітали військовослужбовців, які виконують свій військовий обов’язок на блок-постах Охтирки. Дітки розповіли вірші, виконали духовні пісні про святого Миколая та пригостили солдатів солодкими подарунками.

Цього ж дня сестри милосердя сестринства, що діє при Покровському соборі, разом з кліриком ієромонахом Тихоном (Бартошинським) відвідали Обласний психоневрологічний диспансер, який знаходиться в місті Охтирка, та привітали працівників цього лікарняного закладу з днем пам’яті святителя Миколая, а пацієнтів пригостили подарунками.

Вінницька єпархія. 16 грудня 2022 року на території Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря митрополит Вінницький і Барський Варсонофій передав пакунки з гуманітарною допомогою сім’ям переселенців зі Сходу України, які проживають на Вінниччині.

Кожен пакунок містив у собі: продукти харчування, крупи, борошно, олію, консервацію, тушонки, а також набір засобів особистої гігієни.

Вінницька єпархія сформувала та передала цю допомогу за сприяння Фонду Предстоятеля УПЦ «Мир вам».

Також для сімей переселенців із Донеччини, які досі не мають обладнання для приготування їжі, єпархія придбала та передала кухонну техніку, а саме хлібопечі та посуд.

З нагоди Дня святого Миколая Чудотворця владика Варсонофій передав дітям, солодкі подарунки.

Окрім того, сім’ї, в яких є маленькі діти, отримали допомогу у вигляді памперсів.

17 грудня 2022 року після богослужіння у храмі Різдва Богородиці смт. Вороновиця митрополит Вінницький і Барський Варсонофій передав частину гуманітарного вантажу, який був нещодавно зібраний кліриками та парафіянами храмів Вінницької єпархії для українських військових, які знаходяться в зоні бойових дій на Сході України.

Гуманітарна допомога включала в себе продукти харчування, закрутки, тушонки, випічку, а також засоби особистої гігієни і речі першої необхідності.

Окрім того, коштом Вінницького єпархіального управління придбано та передано шини для колес автомобіля, який було відремонтовано стараннями священників єпархії і наразі передано для військових.

У місті Жмеринка для дітей із сімей переселенців влаштували свято «Таємний Миколай».

Під час даного заходу про життя святителя Миколая розповів для діток клірик храму в ім’я святої великомучениці Параскеви с. Мала Жмеринка ієрей Богдан Терехівський. Разом із матушкою Анною вони вручили для всіх діток солодкі подарунки у вигляді санчат Миколая, іконки з молитвою до святого та солодкі пряники ручної роботи у вигляді листівки від святого Миколая.

Також отець Богдан передав гуманітарну допомогу від українсько-німецького благодійного фонду вигляді пакунків із продуктами харчування.

Священики та віряни Вінницької єпархії зібрали для жителів деокупованого Херсону гуманітарний вантаж масою 15 тонн.

До складу допомоги в основному увійшли продукти харчування та вода, в якій є особлива потреба.

17 грудня секретар Вінницького єпархіального управління архімандрит Аркадій (Сенчуківський) супроводжував вантаж із зібраною допомогою у Херсон. Продукти доставили на територію єпархіального управління Херсонської єпархії, де надається допомога усім постраждалим від військових дій і російської окупації.

Могилів-Подільска єпархія. Віряни та духовенство Шаргородського благочиння зібрали гуманітарну допомогу для жителів Херсонщини.

Зокрема, був сформований вантаж, до складу якого входили продукти харчування, консервації, засоби гігієни, одяг, медикаменти та солодощі.

9 грудня 2022 року ця допомога була доправлена у місто Херсон.

Хмельницька єпархія. Від початку повномасштабного російського вторгнення релігійні громади Летичівського благочиння передали для ЗСУ 200 тис. грн. грошової допомоги, амуніцію, військове спорядження (розгрузки, бронежилети, зарядні пристрої, буржуйки, окопні свічки), 60 тис. грн. – на автомобіль для фронту, 10 тонн харчів, термобілизну, нижню білизну, берці, тактичні рукавиці тощо.

Докладніше про допомогу Летичівського благочиння під час війни читайте за посиланням.

Дніпропетровська єпархія. З благословення митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея Товариство милосердя святителя Луки Кримського годує бездомних, вимушених переселенців, а також незаможних людей у місті Дніпро.

За минулий місяць члени товариства роздали 1750 порцій, а також організовували щотижневі обіди біля Успенського храму міста Дніпро.

Докладніше про діяльність товариства можна почитати за посиланням.

З 24 лютого 2022 року при соціальному відділі Успенського собору міста Дніпро, спільно з БФ «Добровольці. Люди доброї волі» створено центр гуманітарної допомоги, який допомагає підопічним, біженцям, переселенцям, безхатькам і мирним громадянам вижити в умовах воєнного часу.

Звіт про діяльність центру читайте за посиланням.

19 грудня 2022 року парафіяни храму на честь ікони Божої Матері «Віфлеємська» на чолі з настоятелем храму протоієреєм В’ячеславом Білохатнюком відвідали Дніпровський геріатричний пансіонат.

Віряни передала людям похилого віку та особам з інвалідністю, які там перебувають 250 подарункових наборів, до яких входили цукерки, печиво, яблука та мандарини.

Цього ж дня також парафіяни храму відвідали психоневрологічний пансіонат у селі Зелена Долина Криничанського району, де також роздали понад 250 подарунків та продукти харчування.

Ніжинська єпархія. Напередодні дня пам’яті святителя Миколая благочинний 1-го Прилуцького округу протоієрей Миколай Котеленець з кліриками Преображенського собору відвідали людей з інвалідністю та людей похилого віку у місті Прилуки та передали їм продуктові пакунки та солодкі гостинці.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента після закінчення Божественної літургії у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій відвідав вихованців Ніжинського дитячого будинку-інтернату та Прилуцького обласного будинку дитини “Надія”.

Владика Феодосій вручив кожному святковий подарунок і благословив усіх.

Парафіяни Преображенського храму, що у селі Яблунівка Прилуцького району, на чолі із кліриком парафії священником Василієм Чулеєм в черговий раз виготовили окопні свічки для потреб Захисників України.

Також на кошти настоятеля храму протоієрея Володимира Дребота та парафії для потреб солдатів було придбано 10 балаклав, 100 пар теплих шкарпеток та 80 пар теплих рукавиць.

Гуманітарна допомога була доправлена на передову зусиллями військових волонтерів.

Мукачівська єпархія. З 5 по 20 грудня 2022 року з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора та за ініціативи волонтерів ГО “Волонтери Закарпаття” й молоді Іршавщини у місті Іршава діяла Резиденція помічників святого Миколая.

В ході реалізації даного проекту волонтери та молодь єпархії роздавали подарунки майже по всіх соціально-реабілітаційних центрах, школах-інтернатах, дитячих будинках області, а також адресно відвідували потребуючі родини.

16 грудня 2022 року учасники сімейно-соціального проекту “Я хочу жити” завітали з подарунками у Виноградівський будинок-інтернат.

19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая, митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор відвідав родинний будинок «Нова Сім’я», що в місті Ужгород.

Юні вихованці закладу вітали владику піснеспівами та віршами, присвяченими святителю Миколаю.

У свою чергу митрополит Феодор привітав діточок зі святом та вручив подарунки.

Чернівецька єпархія. 15 грудня 2022 року клірик єпархії протоієрей Ілля Костенюк вже вчетверте здав кров для поранених бійців ЗСУ.

Консисторія Чернівецько-Буковинської єпархії закликає духовенство та вірян також долучатися до формування банку крові для поранених Захисників.

За сприяння клірика храму в ім’я святого великомученика Георгія Побідоносця міста Сторожинець протоієрея Георгія Ковальчука було зібрано другий транш коштів в сумі 400 тис. грн. на дизпаливо для генераторів та вугілля для опалення приміщень Святогірської лаври.

Раніше було зібрано та передано транш у сумі 390 тис. грн.

Кам’янська єпархія. 2 грудня 2022 року з благословення митрополита Кам’янського і Царичанського Володимира в Святогірську Лавру від духовенства та вірян єпархії було доставлено гуманітарну допомогу масою 20 тонн.

Вознесенська єпархія. З благословення митрополита Вознесенського і Первомайського Олексія протоієрей Олександр Самчук доправив бійцям ЗСУ на передову лінію в Донецьку область взуття, речі, предмети гігієни та харчі, які зібрали священнослужителі й віряни Вознесенської єпархії.

Також отець Олександр передав бійцям ікони з благословенням митрополита Вознесенського та Первомайського Олексія і звершив водоосвятний молебень з акафістом.

Запорізька єпархія. У день пам’яті святителя і чудотворця Миколая на території храму в ім’я святої рівноапостольної княгині Ольги відбулося урочисте відкриття Різдвяної архієрейської ялинки.

Під час заходу до дітей та їхніх батьків зі словами архіпастирської настанови звернувся митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука.

В ході урочистостей відбувся виступ аніматорів, були проведені веселі конкурси тощо. Фінальним акордом заходу стало вручення солодких подарунків від митрополита Луки маленьким запорожцям. Подарунки отримали близько 1000 дітей.

Святогірська лавра. У період з 28 листопада по 2 грудня братія монастиря надала допомогу мешканцям Святогірська, Тетянівки та Лимана.

Зокрема, було завезено та роздано по вулицях та кварталах Святогірська 7,5 т картоплі, 400 л соняшникової олії, 200 л смальцю, 500 кг цукру, 11 ящиків печива. Окремо роздано людям набори продуктів у кількості 200 пакетів.

Мешканцям села Тетянівки було доставлено та роздано 600 кг цукру та 1,5 т капусти, мешканцям Лиману — 1,5 т буряків та 5 т капусти.

12 грудня 2022 року зі Святогірської обителі було відправлено гуманітарну допомогу до села Долина. Виявилося, що нині у селі проживає лише одна людина, пенсіонер Юрій Трохимович Дмитрієнко. Архімандрит Феофан (Люкшин) передав Юрію привезені продукти харчування та поспілкувався із сільським самітником.

Про те, як пенсіонер опинився наразі єдиним жителем села, можна прочитати за посиланням.

Просмотров: 275