Міністр О.Ткаченко розповів про ситуацію з орендою храмів Лаври: «Ми рекомендуємо таку угоду не продовжувати»

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі “1+1” програми «ТСН» розповів про ситуацію з соборами «верхньої» та храмами «нижньої» Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Коментуючи звернення до Президента України намісника обителі митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла, О. Ткаченко підтвердив, що «дійсно, спливає угода про оренду Успенського та Трапезного храмів у Верхній Лаврі й, відповідно, до нас звернувся директор заповідника щодо інформування з цього питання».

«Ми, на виконання указу Президента щодо перевірки стану справ використання майна Лаври, власне, будемо рекомендувати (тому, що наказати ми не можемо) таку угоду не продовжувати», — повідомив він.

На запитання журналістки, що буде надалі з соборами й чи проводитимуть там служби представники «ПЦУ» відповів так: «створена міжвідомча урядова комісія стосовно використання майна Лаври. Відповідно, з огляду на те, що на Верхній Лаврі угода закінчується, станом до того моменту, поки угода не буде завершена, таке використання унеможливлюється. Стосовно іншого майна є відповідні угоди, які тривають. Вони поки що будуть продовжені до моменту завершення такої перевірки».

Коментуючи ситуацію навколо Нижньої Лаври, міністр сказав: «У 2013 році була укладена безстрокова угода на використання Нижньої Лаври УПЦ. Але, з огляду на те, що є тепер указ і міжвідомча комісія, нам доведеться перевірити правомірність використання, чи не було там якихось порушень і з огляду на це уже виносити відповідні рішення. До моменту завершення роботи комісії навряд чи щось можна точно сказати. Беззаперечно у правоохоронних органів є свій трек, у нас свій — збереження майна, правомірність використання за призначенням власне майна Нижньої Лаври — цим ми найближчим часом будемо займатися».

Просмотров: 2397