Намісник Києво-Печерської Лаври звернувся до Президента України з закликом дати віруючим можливість й надалі молитися у соборах обителі

Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел звернувся до Президента України Володимира Зеленського у зв’язку з тим, що ченців та насельників обителі з 1 січня 2023 року позбавили права звершувати богослужіння у Трапезному та Успенському соборах обителі. Відеозвернення опублікувала пресслужба Лаври 26 грудня 2022 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні нам сповістили, що монастир Києво-Печерська Лавра УПЦ більше не має можливості служити у храмах верхньої території – Успенському соборі та Трапезній церкві на території заповідника. Протягом 30 років я, будучи намісником обителі, постійно перебуваю тут, і разом зі мною 220 осіб братії, котрі постійно моляться за нашу державу, за наше військо. І не тільки молимося – ми постійно перебуваємо в труді, стараємося допомогти всім нужденним, усім, хто просить у нас молитовного предстательства та допомоги у земному житті», – сказав владика.

Останнє богослужіння насельники Лаври у священному сані можуть відбутися напередодні Нового року, 31 грудня 2022 року. Про це їх повідомив директор заповідника.

«Вже 1 січня ми не маємо права переступати пороги Трапезного й Успенського соборів. Нас ніхто не сповістив письмово хоча б за місяць, у нас на руках довгострокові договори оренди, ми служили до війни щодня, тому що храми потребують догляду, вимагають, щоб хтось стежив за розписом, перевіряв температуру – ми це робили», − зазначає владика.

Митрополит Павел нагадав, що у 1917 році братія Лаври вже пережила подібне: захоплення храмів, осквернення святинь, арешт та вбивство ченців.

Намісник й запропонував порівняти фото обителі у 1988 році із зовнішнім виглядом, який мають приміщення нижньої Лаври, передані УПЦ, зараз.

«Ми не можемо допустити, щоб було знищено приміщення, які будувалися нашими предками – святими людьми», – заявив ієрарх.

«Ми звертаємося до Вас як до гаранта і просимо дати людям можливість молитися. <…> Сподіваюся, що ви прослухаєте моє звернення, бо це – біль моєї Церкви, моєї братії, моєї обителі й віруючого народу», – додав намісник Києво-Печерської Лаври у своєму зверненні до Президента України.

Нагадаємо, раніше у зв’язку з антицерковними законопроєктами до Президента звернулась братія Почаївської лаври 

Просмотров: 2008