У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 105

Розділяючи біль і скорботи свого народу, Церква невпинно допомагає Захисникам України, медикам, волонтерам, постраждалим внаслідок російської агресії людям й усім нужденним.  Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто п’яту частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 104.

Київська єпархія. 26-28 грудня священники і волонтери Київської єпархії  доправили гуманітарний вантаж від Української Православної Церкви до Святогірської лаври, храмів у зоні бойових дій, для людей похилого віку, дітей, осіб з інвалідністю, а також Захисників України.

«Нам вдалося побувати та надати допомогу в Кам’янському (дуже постраждалому населеному пункту, де проживає без світла, тепла більше 40 людей), Слов’янську, де знаходяться біженці з Лиману, Костянтинівці, Дружківці та Бахмуті. В Святогірський лаврі ми передали одяг та продукти харчування для біженців та дітей, які там проживають», – поділився голова відділу соціального служіння та благодійності Київської єпархії протоієрей Андрій Дворовий.

Також «Місія милосердя» побувала у трьох бойових частинах ЗСУ, які ведуть бої на Бахмутському напрямку. Захисникам передали окопні свічки, енергетики, теплі речі, медикаменти, продукти харчування та навіть різдвяну ялинку.

В місії взяли участь голова відділу соціального служіння та гуманітарної допомоги Київської єпархії протоієрей Андрій Дворовий, заступник голови синодального відділу с гуманітарних питань та благодійності протоієрей Костянтин Дворовий, благочинний Боярського благочиння протоієрей Володимир Паращак та православні волонтери.

27 грудня Синодальний відділ з соціально-гуманітарних питань передав Українському Товариству Сліпих (УТОС) продуктові набори та солодкі подарунки для працівників та людей с особливими потребами.

БФ «Фавор» продовжує підтримувати людей, які знаходяться у складних життєвих обставинах.

Днями волонтери надали допомогу пункту харчування при Київській міській психіатричній лікарні №1. Благодійний фонд закупив та передав 400 кг цукру, 250 кг борошна, 200 кг солі, 100 л соняшникової олії, 80 кг кукурудзяної, 80 кг пшеничної та 80 кг перлової крупи, 80 кг пшона, 98 кг макаронів, 80 кг сухого гороху, 96 банок консервованої квасолі, 96 банок консервованого горошку, 96 банок рибних консервів, 72 л оцту, 48 л томатної пасти, 10 кг чаю.

Таким чином, завдяки волонтерам до Нового року 100 нужденних пацієнтів лікарні, а також пенсіонери, безхатченки та люди з інвалідністю мають змогу отримати гарячий обід.

Житомирська єпархія. 26 грудня духовенство і парафіяни Миколаївського собору міста Бердичів передали 31-шу партію допомоги з продуктами харчування для військових Збройних Сил України.

Кременчуцька єпархія спільно із волонтерами відправила для Захисників України на передову гемостатики, одноразові души та дощовики.

Харківська єпархія. 19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, сестри милосердя відвідали дві дитячі лікарні у місті Харків. Сестри подарували всім діткам подарунки, побажали їм якнайшвидшого одужання, а також привітали персонал лікарні. Окрім того, вони поспілкувалися з батьками дітей, які особливо потребують слів утіхи, та подарували їм освячену воду, єлей, натільні хрести та ікони.

З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія клірик храму на честь Казанської ікони Божої Матері ієрей Микита Тулуп передав благодійну гуманітарну допомогу у вигляді одягу, взуття й продуктів харчування у Харківську міську дитячу клінічну лікарню №19.

Одеська єпархія. За час повномасштабного російського вторгнення в Архангело-Михайлівському монастирі міста Одеса було прийнято понад 700 біженців, облаштовано декілька бомбосховищ. Також в обителі діють пункт незламності, штаб гуманітарної та медичної допомоги. Монастир дбає і про тварин, зокрема насельниці врятували близько 500 котів. На постійній основі обитель допомагає ЗСУ і територіальній обороні.

У день пам’яті святителя Миколая Чудотворця Одеська єпархія провела низку благодійних ярмарок з метою збору коштів для дітей загиблих воїнів ЗСУ.

За підсумками проведення ярмарок вдалося зібрати понад 400 тис. грн. Ще понад 60 тис. грн. було перераховано благодійному фонду Одеської єпархії.

Вінницька єпархія. 18 грудня, після недільної Божественної літургії у пристосованому храмі на честь святителя Миколая Чудотворця села Северинівка Жмеринського благочиння, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав сім’ї вимушених переселенців зі Сходу України, які проживають у місцевому дитячому садочку.

Архіпастир передав для них матеріальну допомогу, яку  було сформовано за сприяння Фонду Предстоятеля УПЦ «Мир вам». До складу допомоги увійшли: крупи, борошно, олія, консервації, тушонки та засоби особистої гігієни. Для сімей, в яких є маленькі діти, було придбано підгузки та інші необхідні речі.

На території Свято-Духівського собору у Херсоні постраждалі внаслідок російської окупації люди отримують допомогу від Української Православної Церкви.

Частина даної допомоги була сформована і відправлена до Херсону духовенством й вірянами Вінницької єпархії.

З благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія керівник відділу взаємодії з військовими протоієрей Анатолій Кузнєцов зібрав гуманітарну допомогу для військових ЗСУ та доставив її на передову.

До складу гуманітарного вантажу увійшли: чоботи, носки, устілки, вологі серветки, туалетний папір, мило, мед, протизастудні ліки, ліки для польових медиків, балаклави, теплі пледи, енергетичне молоко, продукти харчування, засоби особистої гігієни, чай, домашня випічка, яблука, мандарини, апельсини, лимони, банани, домашня консервація, сир, тушонки, згущене молоко, кава, солодощі, акумулятор, дитячі малюнки, колеса, ліхтарики та турнікети.

Чернівецька єпархія. 23 грудня з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія клірик єпархії диякон Володимир Попівчук спільно з керівником ЧМГО «Благо» провів у місті Чернівці благодійну акцію для дітей сиріт та дітей із багатодітних сімей.

В рамках акції для 70 діток в ляльковому театрі була організована вистава, після завершення якої вони отримали подарунки із солодощами. Кошти на організацію свята та подарунки жертвували віряни УПЦ та небайдужі люди. Благодійникам, які брали активну участь в організації свята, вручили благословенні архієрейські грамоти.

27 грудня віряни Чернівецької єпархії та благодійники відвідали чотири психоневрологічних пансіонати для дорослих (два в м. Снятин, один в Чорторії, один в Нижніх Станівцях), та три дитячих будинки-інтернати (с. Залуччя Івано-Франківська обл., с. Оршивці, с. Магала).

Кожному підопічному пансіонатів підготували окремі пакунки з продуктами та солодощами, а також роздавали термобілизну, шапки та шкарпетки. Діткам дарували пакунки з солодощами та іграшки. Під час роздачі гостинців співали колядки та вітали з прийдешніми різдвяними святами. Загалом було передано більше тисячі пакунків та близько 700 одиниць термобілизни.

Бориспільська єпархія. 19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, благочинний Березанського округу архімандрит Назарій (Омеляненко) відвідав Березанський ясла-садок “Ластівка” та привітав дітей солодкими подарунками.

24 листопада настоятель Архангело-Михайлівського храму міста Березань протоієрей Сергій Таран доставив до Свято-Успенської Святогірської лаври гуманітарну допомогу, зібрану вірянами Березанського благочиння.

Священик передав насельникам обителі одяг, ковдри, продукти харчування та грошові кошти.

Запорізька єпархія. 25 грудня, у річницю чернечого постригу, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука відвідав Святогірську лавру та передав обителі фінансову допомогу у розмірі 200 тис. грн. Дану допомогу збирали віряни Запорізької єпархії протягом двох тижнів.

Вихованці недільних шкіл Запорізької єпархії виготовили понад 90 різдвяних листівок для Захисників України.

У день пам’яті святителя Миколи Чудотворця настоятель Володимирського храму міста Вільнянськ В’ячеслав Гончаренко передав завідувачці дитячого відділення багатопрофільної лікарні 10 тис. грн. на відновлення зруйнованого пологового відділення.

Вознесенська єпархія. 24 грудня клірик єпархії протодиякон Михаїл Вадатурський провів для православних скаутів тренінг з надання першої допомоги при травмах під час бойових дій. Під час навчання були виконані на наглядному прикладі принципи іммобілізації переломів верхньої і нижньої кінцівок та кісток тулуба.

Захід відбувся в Одеському національному медичному університеті. У цьому ВНЗ отець Михаїл займається викладацькою діяльністю.

Ніжинська єпархія. З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента парафіяни Михайлівського храму села Крути вчергове передали на передову допомогу для своїх земляків, які захищають Україну від російської агресії. До складу допомоги входили маскувальні сітки та продовольчі товари.

Сумська єпархія. 19 грудня вихованці недільної школи, що діє при Благовіщенському храмі міста Тростянець, разом зі своїм настоятелем протоієреєм Миколаєм Олійником привітали із Днем святого Миколая українських воїнів, які несуть службу на Тростянеччині. Діти поздоровили Захисників зі святом, а також пригостили їх смаколиками та домашньою випічкою.

Цього ж дня настоятель храму-каплиці в ім’я преподобного Агапіта Печерського протоієрей Михаїл Чонка  привітав зі святом дітей онкогематологічного відділення Сумської обласної лікарні.

В якості подарунків діти отримали солодощі, фрукти, іграшки.

Хмельницька єпархія. З благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія священники Віньковецького благочиння доправили гуманітарну допомогу для воїнів ЗСУ, які є вихідцями з Віньковецького краю.

В ході поїздки священники-волонтери відвідали такі населені пункти Донецької області: Покровськ, Добропілля, Костянтинівка, Слов’янськ та Дружківка.

Також духовенство й віряни Віньковецького благочиння зібрали допомогу для Святогірської лаври. Під час відправки цієї допомоги планується також відвідати та передати продукти харчування і теплі речі військовим ЗСУ, які знаходяться на передовій.

Священники Красилівського благочиння доправили гуманітарну допомогу для Захисників та цивільного населення деокупованої Херсонщини.

Олександрійська єпархія. Благочинний Олександрівського округу, настоятель храму на честь Успіння Божої Матері міста Олександрівка протоієрей Вололимир Кузик спільно із прихожанами передав ліки у шпиталь для поранених військовослужбовців ЗСУ.

Благочинний Долинського округу передав солодощі, каву, чай, цукерки, ліки та окопні свічки для Захисників на на передову.

Сім’я парафіян храму в ім’я святих апостолів Петра і Павла смт. Олександрійське щодня збирає близько 600 банок з-під консервів, миє їх, загинає гострі краї та приносить до храму. У церкві дружина настоятеля Надія Бобурко разом із дітьми недільної школи виготовляє із них окопні свічки для військових ЗСУ.

Мукачівська єпархія. 25 грудня у рамках діяльності сімейно-соціального проєкту “Я хочу жити” відбулася поїздка православних волонтерів до будинку людей похилого віку, що в селі Минай Ужгородського району.

Участь у поїздці взяли також діти з недільної школи “Образок”, що діє при храмі на честь Почаївської ікони Божої Матері у місті Ужгороді.

28 грудня у рамках постійної допомоги постраждалим внаслідок російської агресії регіонам України прихожани храму на честь Почаївської ікони Божої Матері міста Ужгород передали гуманітарну допомогу на Харківщину.

Зібрані вірянами речі та продукти харчування настоятель парафії, головний координатор проєкту “Я хочу жити” протоієрей Василій Алексій відправив постраждалій сім’ї в місто Ізюм.

Полтавська єпархія. 26 грудня настоятель Преображенського храму села Човно-Федорівка Зіньківського благочиння протоієрей Михаїл Строган із парафіянами та жителями навколишніх сіл зібрали гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування для воїнів ЗСУ, які знаходяться в зоні активних бойових дій.

 

Просмотров: 336