Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив чин наречення в єпископів у Феофанії (відео)

2 січня 2023 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив чин наречення у єпископів архімандрита Веніаміна (Волощука) та архімандрита Аркадія (Демченка). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Чин звершили у Свято-Троїцькому храмі Пантелеймонівського жіночого монастиря у Феофанії. Архімандрита Веніаміна (Волощука), клірика Чернівецько-Буковинської єпархії нарекли у єпископа Боярського, вікарія Київської митрополії, який буде нести послух керуючого парафіями Української Православної Церкви за кордоном; архімандрита Аркадія (Демченка), клірика Київської єпархії було наречено у єпископа Гостомельського, вікарія Київської митрополії.

У чині наречення також взяли участь намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Яготинський Серафим, архієпископ Хотинський Веніамін, архієпископ Баришівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій,  єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Герцаївський Силуан.

Чин наречення во єпископа зберігся від давньої практики, згідно з якою кандидат в єпископський сан обирався кліриками та народом, а потім йому про це урочисто об’являли і він давав згоду на рукопокладення. У сучасній практиці у чині наявні такі елементи: новообраному зачитується указ про призначення його на єпископську кафедру, він висловлює згоду, після чого звершується короткий молебень. Після відпусту ставленик звертається до Предстоятеля та архієреїв з особливим словом, потім виголошується многоліття. На завершення Блаженніший владика окроплює новообраного святою водою і він отримує благословення від усіх присутніх єпископів. 

Нагадаємо, 20 грудня Священний Синод УПЦ ухвалив рішення про висвячення нових єпископів.

Просмотров: 18755