Предстоятель очолив хіротонію архімандрита Аркадія (Демченка) у єпископа Гостомельського (відео)

4 січня 2023 року, у день пам’яті святої великомучениці Анастасії Узорішительниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За Літургією сонм архієреїв на чолі з Предстоятелем звершили хіротонію архімандрита Аркадія (Демченка)  у єпископа Гостомельського, вікарія Київської митрополії. Священний Синод обрав нового єпископа на останньому засіданні 20 грудня 2022 року.

Вікарний єпископ (лат. vicarius — «заступник», «намісник») — священнослужитель в архієрейському сані, який не має самостійної влади в Церкві, а отримує повноваження від правлячого єпископа. В Українській Православній Церкві вікаріїв зазвичай призначають для допомоги в управлінні великими єпархіями або виконання адміністративних функцій. Найбільше вікаріїв у Предстоятеля УПЦ — вони допомагають Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України керувати Київською єпархією, очолюють синодальні відділи та інші загальноцерковні установи тощо. Статус вікарного не є пожиттєвим для єпископа. Священний Синод може призначити вікарного архієрея керуючим єпархією чи навпаки.

Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополити, архієпископи та єпископи УПЦ, духовенство обителі та гості у священному сані.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після сугубої єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій висвятив у диякона випускника Київської духовної семінарії Олексія Лаврентюка.

Після Божественної літургії відбувся чин вручення архієрейського жезла. Предстоятель звернувся до нового архієрея зі словом. Єпископ Аркадій подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.

Нагадаємо, 3 січня відбулась хіротонія єпископа для парафій УПЦ за кордоном.

Просмотров: 2425