ДЕСС намагалася триматися виконання конституційних норм, але був інший запит стосовно УПЦ — Олена Богдан

Колишня глава Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла про ситуацію навколо Української Православної Церкви та подробиці свого звільнення з посади. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

ДЕСС не має повноважень закрити якусь релігійну організацію чи структуру (на момент інтерв’ю Богдан ще очолювала службу, але вже знала про своє звільнення).

«Ми можемо звернутися до суду, відповідно пославшись на судовий вирок, який констатує певне порушення цієї релігійної організації, і запропонувати, що ми знімаємо з реєстрації цю юридичну особу», – пояснила Олена Богдан.

Ексглава Держетнополітики назвала ситуацію, що склалася в Україні навколо Української Православної Церкви, надзвичайно складною.

«Ситуація неймовірно складна, вона насправді може обернутися трагедією. Відбувається величезна напруга в суспільстві, і це починають використовувати в політичних цілях, в електоральних цілях», – зазначила вона.

«Пішло дуже негативне інформаційне тло. Якраз питання Лаври (Києво-Печерської Лаври, – Ред.), яке сприймалося так, що це Державна служба України з етнополітики та свободи совісті не пускає ПЦУ в Лавру», – розповіла Богдан.

Також вона повідомила, що «ПЦУ» має чітку преференцію, що орган державної влади має називати УПЦ – Московським патріархатом, а краще перейменувати в «РПЦ в Україні».

«Ми зайшли в доволі таку сумну ситуацію, коли орган державної влади просто працює на засадах верховенства права і діє з позицій конституційних принципів. Але є запит на зовсім інші дії. Є запит знайти спосіб розформувати УПЦ», – наголосила ексглава Держетнополітики.

Просмотров: 2729