Очільник Мінкульту офіційно заявив, що держава забирає у Церкви храми

Міністр Ткаченко зробив резонансну заяву, суть якої зводиться до того, що Українська держава в ХХІ столітті повертається до тоталітарних принципів у відносинах з релігійними організаціями та вважає за можливе не віддати, а забирати у церкви збудовані нею храмові споруди. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Пан міністр у своєму дописі на сторінці у Фейсбук повідомив: «завершила роботу Комісія для приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави». Разом з тим, він не приховав того факту, що власне Церква нічого не передала державі й жодних документів з цього приводу не підписувала.

Міністр зазначив, що і без погодження Церкви храмові споруди держава «повертає» собі. Останній раз про експропріацію лаврських храмів заявляли представники тоталітарного комуністичного режиму. Відтоді були спроби Української держави відійти від наслідків радянських методів побудови державно-церковних відносин. І врешті на 32-му році Незалежності чиновник всупереч всім демократичним зобов’язанням знову робить заяву у стилі радянських декретів про «повернення» храмів державі. При цьому заявляє це очільник міністерства, яке безпосередньо має відповідальність за реалізацію декомунізації.

У своєму дописі О. Ткаченко зазначає, що «Українська святиня має служити всьому українському народові». Однак, він залишив без пояснення на підставі чого мільйони вірян УПЦ, у тому числі й ті, що у лавах ЗСУ захищають Україну, тепер не вважаються ним представниками українського народу, адже позбавлені права молитись у храмі, де вони молились останні 30 років.

Просмотров: 1311