Жодної заборони для УПЦ проводити богослужіння на території верхньої Лаври не існує

Одностороннє переривання керівництвом заповідника «Києво-Печерська лавра» договору оренди Успенського собору та Трапезного храму монастирем Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра Української Православної Церкви є протиправним і не вимагалось Указом Президента України чи іншими нормативними документами. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на president.gov.ua.

За повідомленням на сайті Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Української Православної Церкви  монастир надіслав позовну заяву про подолання перешкод для використання Успенського собору і Трапезного храму відповідно до тих угод, які діяли з 2016-го року. Дана заява викликана протиправними діями керівництва національного заповідника з метою не допустити духовенство та вірян УПЦ до молитви в храмах Верхньої Лаври, зокрема і в дні Різдвяних свят.

Як повідомляв Юридичний відділ УПЦ, відповідно до п. 5 Постанови КМУ від 27 травня 2022 р. № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану», договори оренди державного та комунального майна, термін дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану. Таким чином, навіть, якщо термін дії договорів завершився, вони автоматично продовжують свою дію на період воєнного стану та протягом чотирьох місяців після його закінчення. Окрім того, якщо Заповідник мав намір не продовжувати дію договорів, то необхідно було повідомити про це за 30 днів до дати закінчення договорів, чого зроблено не було. У випадку, якщо Мінкультури та Заповідник мають іншу позицію, вони можуть довести свою правоту в суді, а до тих пір користування чоловічим монастирем Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра Успенським Собором та Трапезною церквою є правомірним та законним.

Усвідомлюючи це, керівництво заповідника навмисно перешкоджає вірянам звершувати богослужіння у зазначених храмах, навісивши на їх двері ланцюги із замками. Свої дії в.о. Генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» О.В. Рудик пояснив існуванням рекомендацій від Міністра культури і інформаційної політики із посиланням на Указ Президента України. Однак, в Указі Президента жодним чином немає заперечення щодо оренди храмів Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою. Дослівно у документі мова йде лише про «перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном на території Лаври». До того ж, рекомендації Міністра мають лише дорадчий, а не обов’язковий характер, і тому аж ніяк не можуть бути підставою для ігнорування згаданого вище п. 5 Постанови КМУ від 27 травня 2022 р. № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану». Тож, дії керівництва заповідника напряму порушують фундаментальні права і свободи віруючих громадян України.

Ще більше питань у правоохоронних органів мала б викликати інформація про намір очільників «ПЦУ» потрапити до приміщення Успенського собору Лаври 7 січня 2023 року. Як повідомлялося раніше, керівництво національного заповідника офіційно роз’яснило, що йому невідомі правові підстави для цього. Відповідно, очікується, що адміністрацією буде вжито необхідних заходів для недопущення свавілля з боку «ПЦУ» на охоронній музейній території. У протилежному випадку саме ж керівництво нестиме кримінальну відповідальність за можливі збитки, пов’язані з використанням собору особами, з якими не укладено жодних документів, що гарантують відповідальність за збереження архітектурної пам’ятки ХІІ-го століття, якою є Успенський собор Лаври.

Просмотров: 5339