Різдвяне привітання Голови ВЗЦЗ вірним УПЦ в діаспорі


Різдвяне привітання
митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія
вірним Української Православної Церкви в діаспорі

Дорогі брати і сестри! Христос народився!

Незважаючи на всі труднощі та випробування, всі українці – хто в Україні, а хто далеко від рідної домівки, святкують народження Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Який воплотився від Діви Марії ради нашого спасіння.

Як немовля Бог приходить у беззахисні умови нашого часу, і ми знаходимо у цьому втіху та надію для нашого власного життя. Окрім величної справи нашого спасіння, Різдво Христове це ще й свято для всієї сім’ї. На жаль, цього року багато сімей змушені святкувати в неповному складі, коли діти опинилися далеко від своїх татів, а дружини від своїх чоловіків. Багато хто з вас святкує в повному складі сім’ї, але далеко від Батьківщини. Нові технічні можливості допомагають підтримувати зв’язок між людьми, але не можуть стати повноцінною заміною живого людського спілкування, коли сім’я не може бути разом.

«Він прийшов до своїх, але свої Його не прийняли» (Ін. 1:11), – говорить святий апостол Іоанн Богослов. Для маленького Ісуса в тогочасному світі не знайшлося притулку. Невдовзі після народження Христа Його батькам довелося тікати з їхньої Батьківщини. Говорячи сучасною мовою, Господь Ісус Христос був мігрантом, біженцем, переміщеною особою, як і всі ви, хто проживає сьогодні закордоном. Але пам’ятайте, що Бог з вами поряд, Він любить кожного з вас, Він піклується про кожного з вас.

Багато зла і несправедливості затьмарюють нам ці дні, ще більше хвилювань відрізняють цей рік від років попередніх. І саме тому сьогодні ми відчуваємо особливу потребу в присутності Бога поряд з нами. І Він приходить: «Велика благочестя тайна, Бог явився у плоті» (1 Тим. 3:16).

 «Христос народився!» Щороку ці слова пробуджують радість в наших серцях і через них знову проголошується вістка про примирення людства з Богом. «Слава у вишніх Богу і на землі мир, серед людей благовоління», – співають ангели, славлячи народження Богонемовляти Христа.

Бажаю вам, дорогі брати і сестри, під час цих свят відчути близькість Бога через близькість з вашими рідними! Бажаю в умовах Вашого нинішнього життя зустріти тих, хто стане для Вас друзями, братами й сестрами по вірі! Бажаю вам сил та стійкої надії на благословенний мир в нашій країні!

Нехай благословення Боже перебуває на вас та на ваших сім’ях – як в Україні, так і закордоном!

Христос народився! Славімо Його!

+ Мелетій

Митрополит Чернівецький і Буковинський
Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків
Української Православної Церкви

Просмотров: 342