Різдво у трьох Лаврах (фото, відео)

Головні святині України — Свято-Успенські Святогірська, Києво-Печерська і Почаївська обителі — на святкування світлого і величного свята Різдва Христового традиційно зібрали тисячі вірян. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж про святкові богослужіння та різдвяні концерти в цих обителях.

Святогірська Лавра

«Ми маємо щастя, брати та сестри, жити однією сім’єю у Святогірській Лаврі, де всі один одному рідні, всі один одного знаємо… Цариця Небесна нас тут зібрала, щоб ми вчилися добру, зміцнювалися в добрі, і це добро сіяли навколо себе… Вітаючи всіх зі святом бажаю вам миру — миру в душі, миру з совістю, миру з Богом, і, як наслідок цього, зовнішнього миру у нашій Вітчизні», — побажав митрополит Святогірський Арсеній на богослужінні у день Різдва Христова.

Попри війни, що йдуть, мир може бути присутнім на Землі, продовжив він, «це мир у душі конкретної людини, людини, яка живе по-Божому і з Богом, зберігаючи совість свою, пам’ятаючи Заповіді Господні. І буває, що таких людей обмовляють — вони у відповідь не мовчать, їх женуть — вони моляться за гонителів, їх виганяють з храмів — вони будують нові, на них озлобляються, а вони не перестають сіяти добро». Нині, наголосив архіпастир, коли «спостерігаються сплески злості, ненависті, наклепів, коли ми несемо скорботи, все це тимчасово, а те, що Боже — це вічно».

Після Різдвяної служби щороку в актовій залі обителі відбувався святковий концерт. У зв’язку з завданими руйнуваннями корпусу, де розташована актова зала, прийом колядників перенесли до приміщення паломницької трапезної.

Тут до свята було встановлено та прикрашено різдвяну ялинку, приготовлено подарунки. О 13 годині приміщення трапезної було вщент заповнене бажаючими поколядувати та глядачами.

Перед початком виступів присутніми в залі був проспіваний тропар Різдва Христового. Першим колядував зведений хор братії Святогірської Лаври, другим виступив братський хор Всесвятського скиту. Сестри скиту на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» с. Богородичне, яким владика побажав, щоб колядки у майбутньому виконувалися на Різдво не лише у Лаврі, а й у стінах відновленого скиту.

Після колективів колядників із с. Адамівки, які привезли цілу концертну програму, виступив дитячий колектив лаврської школи, відкритої минулого року для дітей біженців. Зі своїми віршами «Ой колядки, ой колядки» з посвятою владиці Арсенію виступив один із біженців, який мешкає в Лаврі. Завершили виступи колядників матінки зі складу біженців, які мешкають у Лаврі.

Києво-Печерська Лавра

Богослужіння Різдва Христового були звершені у семи храмах: на честь всіх преподобних Печерських та ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», у печеному на честь Різдва Христового, у храмі в ім’я прп. Агапіта Печерського, на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», прп. Сергія Радонезького та Аннозачатіївському.

Соборну Божественну літургію в храмі преподобного Агапіта Печерського очолив намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел. Його Високопреосвященству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Баришевський Віктор, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, братія та гості монастиря у священному сані.

Під час богослужінь було прочитане Різдвяне послання Предстоятеля Української Православної Церкви: «Одні люди шанують Спасителя і Господа, моляться Йому і намагаються своє життя вибудовувати на священних завітах Живого Бога. Інші свої людські бажання ставлять вище за Божественні закони… Сьогодні день миру і Божого благовоління, і ми, православні християни, смиренно поклоняємось своєму Творцю і дякуємо Йому за те, що Його любов не залишила нас, грішних. Ми, люди, відвернулися від Бога, але Бог не відвернувся від нас: Бог прийшов на землю, взяв на Себе нашу людську природу, очистив і освятив її і повернув нам загублений Рай… У Христі ми знайдемо те щастя та блаженство, яке ми, кожен по-своєму постійно шукаємо, але яке є тільки там, де царює Бог».

Почаївська Лавра

Головна святиня Західної України на святкові богослужіння Різдва Христового традиційно зібрала тисячі вірян.

Цьогоріч, як і раніше, першу різдвяну Літургію у Почаєві розпочали опівночі. Вірянам, які виявили бажання зустріти Різдво Христове взявши участь у цьому богослужінні, довелось звершити справжнє “всенічне” бдіння. Монастир попередив, що в Лавру потрібно прийти до 23:00 і залишатись там до ранку, щоб не порушувати комендантську годину. Попри це, нічна Літургія, яку очолив намісник Лаври митрополит Почаївський Володимир, зібрала чимало вірян. А вранці в інших храмах обителі також звершили святкові богослужіння.

9 січня митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Почаївський Володимир та архієпископ Шумський Іов очолили у Преображенському соборі монастиря вечірнє богослужіння. Одразу після вечірні відбувся фестиваль різдвяних піснеспівів, який зібрав кілька тисяч слухачів. Того вечора у Почаєві прославляли новонародженого Христа не тільки лаврські й місцеві хори, а й чимало гостей з інших міст і сіл. Загалом вони виконали понад 50 колядок.

Фото надано пресслужбою Почаївської Лаври,
Використано матеріали Lavra.ua, svlavra.church.ua

Просмотров: 1738