У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 107

Духовенство, насельники монастирів, єпархіальні волонтери й усі віряни Української Православної Церкви безупинно допомагають військовим ЗСУ, медикам, постраждалим внаслідок російського вторгнення людям й усім тим, хто потребує допомоги. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто сьому частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 106.

Київська єпархія. 23-24 січня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія священнослужителі єпархії доставили мешканцям Херсону благодійний вантаж, до складу якого входили одяг, обігрівачі, ліки та продукти харчування. Священникам вдалося побувати та надати цю допомогу у найбільш постраждалому Корабельному районі Херсона, де люди знаходяться під постійними обстрілами, без опалення і транспорту.

Також учасники гуманітарної поїздки відвідала частини ЗСУ, які ведуть бої на Херсонському напрямку. Захисникам передали буржуйки, медикаменти, продукти харчування, енергетики, окопні свічки, а також малюнки від дітей зі словами підтримки та побажаннями перемоги.

Детальніша інформація про поїздку, а також реквізити для фінансової підтримки даної гуманітарної діяльності доступні за посиланням.

Волонтери молодіжного руху «Парасолька», який діє при столичному Вознесенському храмі на Деміївці, передали гуманітарну допомогу до прифронтових сіл Невське та Макіївка (Луганська область).

«У селах часті обстріли, вони майже повністю зруйновані, люди живуть у підвалах та льохах. Залишилися тільки люди похилого віку, яким нікуди їхати. Привезли продукти харчування: чай, цукор, м’ясні консерви, рибні консерви, сірники, дріжджі та 1000 буханців свіжого хліба. Також відвезли 75 літрів рідкого мила. Відвезли два бензопили для пиляння дров для буржуйок та одну велику буржуйку з трубами для обігріву», – поділилися волонтери.

Також «Парасолька» доправила допомогу до Лимана та Сіверська. Відвезли продукти харчування, ліки та подарункові набори для дітей.

Співробітники відділу з соціально-гуманітарних питань та настоятель собору в ім’я архістратига Михаїла, що на території Медмістечка, привітали бійців Збройних Сил України, які проходять лікування у КМКЛ №6 м. Києва.

Священник окропив Захисників святою водою, побажав їм скорішого видужання, а також разом зі співробітниками соціально-гуманітарного відділу передав солодкі подарунки.

Окрім того, священник освятив медичні палати та кабінети терапії.

15 січня на парафії преподобного Сергія Радонезького відбувся благодійний вечір колядок, у якому взяли участь святковий та молодіжний хори храму.

Під час концерту було зібрано 25 тис. грн. на купівлю позашляховика для евакуації поранених військовослужбовців.

Наразі збір продовжується. Реквізити для тих, хто бажає долучитися до доброї справи, доступні за посиланням.

Чернівецька єпархія. 23 січня духовенство єпархії передало на передову дрон для воїнів ЗСУ.

Кошти на придбання дрону були зібрані православними вірянами на парафіях Вижницького благочиння.

20 січня православні віряни села Михальча Сторожинецького району передали чергову партію допомоги у вигляді харчових продуктів на передову для Захисників України.

Парафіяни кафедрального собору міста Чернівці привітали з Різдвом Христовим і святками підопічиних Хотинського психоневрологічного будиноку-інтернату.

Одеська єпархія. Монастирська пожежна команда Покровського скиту у селі Маринівка знову врятувала місцевих жителів.

На одній із вулиць села сталася пожежа в приватному будинку. Господарі одразу ж набрали 101 та викликали пожежну бригаду ДСНС з міста, а також звернулися у Покровську обитель, звідки пожежна машина прибула на місце через 7 хвилин. Одразу насельники скита почала поливати місце загоряння і таким чином не дали вогню розповсюдитись на інші будівлі.

Пожежна бригада ДСНС завершила гасіння пожежі.

22 січня скитоначальник Покровської обителі села Маринівка архімандрит Мелетій доставив у місто Херсон допомогу для медиків Херсонського обласного Центру ЕМД.

До складу даної допомоги входили медикаменти, матеріальні кошти, витратні матеріали тощо.

В ході спілкування із медиками отець Мелетій привітав їх з Днем Соборності України та подякував за титанічну працю в умовах постійних ворожих обстрілів.

Молодіжна організація «‎Фавор» (село Кошари Южненського благочиння) разом із дітьми недільної школи та хором храму на честь Федорівської ікони Божої Матері провели акцію «Від коляди до Дня Соборності України».

У святкові дні Вертеп ходив до жителів села наспівуючи колядки та назбирав певну суму грошових коштів, які були витрачені на трекерні термошкарпетки для військових. Також діти виготовили власноруч вітальні плакати для підтримки і подяки ЗСУ, а православна молодь приготувала для наших військових домашні страви.

Відеозвіт про добру справу доступний за посиланням.

У Волинській єпархії зібрали грошову допомогу (23 650 грн.) та передали її для військових медиків, які виконують завдання по обороні нашої Батьківщини від російського повномасштабного вторгнення.

У зборі та передачі коштів активну участь взяли такі клірики: архімандрит Онуфрій (Куц), священник Павло Камець, священник Миколай Павельчук, священник Сергій Михалюк, священник Віктор Базюк, священник Михаїл Кулакевич, священник Павло Шматюк, священник Степан Михалюк.

Завдяки коштам, які передали священнослужителі, вдалося придбати та повністю замінити систему щеплення бойового автомобіля, який призначений для евакуації поранених бійців ЗСУ.

Також частину коштів направили на покупку багатофункціонального автомобільного пуско-зарядного пристою, який використовується для заведення дизельних авто в екстремальних (зимових) умовах.

Олександрійська єпархія. Митрополит Олександрійський і Світловодський Боголєп разом із секретарем єпархії протоієреєм Михаїлом Бобуркою провів зустріч із сім’ями вимушених переселенців у селі Приютівка та роздав дітям подарунки.

Настоятель та парафіяни храму в ім’я святих апостолів Петра і Павла смт. Олександрійське передали продукти харчування та окопні свічки для військових ЗСУ.

В Олександрії щотижня роздають продуктові набори та благодійні обіди для всіх потребуючих. Минулого разу така благодійна акція відбувалася у приміщенні просвітницького центру на Площі Перемоги. Благодійною справою займалися прихожани храму в ім’я архістратига Михайла села Куколівки.

Сумська єпархія. У період Різдвяних свят парафії Покровського кафедрального собору, Архангело-Михайлівського храму міста Охтирка та Єлисаветинська обитель милосердя села Журавне долучилися до збору благодійної допомоги жителям села Яковлєвки Харьківської області, яке постраждало від обстрілів російської артилерії. До складу зібраної допомоги увійшли теплі речі, ковдри, постільна білизна та 70 різдвяних подарунків для дітей. Усе це до пункту призначення доставили волонтери Олег Колодяжний, Олександр та Юлія Муригіни.

Рівненська єпархія. 15 січня 2023 року в Іоанно-Богословському храмі селища Демидівка відбувся 10-й «Різдвяний благодійний концерт для дітей з інвалідністю».

Перед різдвяними піснеспівами та колядками прозвучала спільна молитва за загиблих воїнів та мирних жителів України, які стали жертвами російської агресії.

Загалом під час заходу вдалося зібрати 27 500 грн. Ці кошти передали п’ятьом хворим діткам.

Парафіяни Різдво-Богодичного храму селища Мізоч відвідали мешканців будинку для престарілих у селі Будераж.

Як розповів настоятель парафії протоієрей Олександр Карпюк, під час різдвяних свят у храмі було зібрано 5 тис. грн. для допомоги самотнім людям похилого віку.

На зібрані пожертви для одиноких стареньких було придбано й передано підгузки, ананаси, мандарини й банани. Під час відвідин закладу віряни привітали усіх присутніх привітали різдвяними колядками.

Житомирська єпархія. 17 січня соціальний відділ Житомирської єпархії передав гуманітарну допомогу (теплі речі) двом сім’ям із всиновленими дітьми, які є вимушеними переселенцями з Куп’янська.

Запорізька єпархія. З благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки ветеранам праці та пенсіонерам передали 360 Різдвяних подарунків.

Кременчуцька єпархія зібрала та передала для морської піхоти допомогу, до складу якої увійшли листи ОSB, метал під буржуйки, молотки, сокири, лопата, цвяхи, чайник, чай, шампунь та плівка.

Полтавська єпархія. 21 січня гуманітарний штаб Полтавської єпархії спільно з волонтерами Громадської спілки «Закарпатські Ґазди» та небайдужими православними вірянами Полтавщини відправили чергову партію гуманітарної допомоги в зону активних бойових дій.

19 січня, у день свята Богоявлення, після святкової Божественної літургії та чину Великого освячення води у Свято-Вознесенському храмі села Покровське відбувся Благодійний ярмарок «Твори Добро».

Ярмарок організували небайдужі парафіяни на чолі з настоятелем храму ієромонахом Платоном (Педаном).

Завдяки зібраним під час проведення заходу коштам для Захисників України придбають та передадуть турнікети для зупинки кровотечі.

Просмотров: 246