Недільна школа київського храму в ім’я свт. Спиридона здійснила паломництво у Мілан

21-25 січня 2023 року вихованці недільної школи храму в ім’я свт. Спиридона Триміфунтського міста Київ на чолі з настоятелем храму протоієреєм Миколаєм Данилевичем та кліриком храму священником Василієм Яворським здійснили подорож до Мілану. Головною метою поїздки, окрім відвідування святинь та визначних місць, було практикування італійської мови, яку більшість вихованців вивчали у недільній школі протягом двох років. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Оскільки внаслідок повномасштабного російського вторгнення авіасполучення в Україні стало недоступне, паломницька група спершу наземним транспортом вирушили до Румунії. По дорозі паломники завітали у місто Чернівці, де помолившись за Божественною літургією у Кафедральному Свято-Духівському соборі, відвідали головні храми міста та Буковинський жіночий монастир. Насамкінець перебування у Чернівцях священники, вихователі та вихованці столичної недільної школи зустрілися у єпархіальному управлінні з митрополитом Чернівецьким і Буковинським Мелетієм. Під час цієї зустрічі паломники прославили Христа різдвяними колядками та отримали від владики Мелетія подарунки.

Наступним місцем зупинки мандрівників було румунське місто Сучава. Тут вони вклонилися мощам святого мученика Іоанна Сучавського, після чого відправилися в аеропорт.

Пізно ввечері паломники літаком прибули у місто Бергамо (Італія), а звідти – у місто Мілан, де їх прийняли віряни з України, які емігрували в Італію.

Перший день перебування у Мілані розпочався з Божественної літургії на місцевій парафії УПЦ. Очолив її настоятель київського храму в ім’я святителя Спиридона Триміфунтського протоієрей Миколай Данилевич. Отцю Миколаю співслужили настоятель міланської парафії протоієрей Олег Бондар та клірик храму в ім’я святителя Спиридона священник Василій Яворський. Після богослужіння на всіх чекав сніданок та знайомство з місцевими українськими підлітками.

На другий та третій день паломницька група побувати у різних визначних місцях. Зокрема, мандрівники піднялися на верхівку собору Дуомо та оглянули Мілан з висоти пташиного польоту. Також на чолі з гідом Юлією Сітарською діти мали особливу змогу відчути велич італійської архітектури й відвідати Кастелло-Сфроцеско, галерею Вітторіо Емануеле, базиліку святого Амвросія Медіоланського тощо.

Окрім того, паломників запросили у школу «Scuola Regina Mundi», де діти мали нагоду на практиці випробувати свої навички італійської, а також англійської мов.

Директор школи сеньйор Маттео розповів гостям про свій досвід роботи у школі в Уганді та висловив українцям співчуття у зв’язку із російським агресивним вторгненням, адже він на власні очі бачив, що таке війна.

«Пан директор побачив в наших очах радість та запитав, чому ж в такій страшній ситуації ми усміхаємося. Ми відповіли, що завжди плекаємо надію на Бога та робимо усе можливе, щоб в майбутньому стати сильними», – розповіли паломники.

У результаті подорожі вихованці недільної школи отримали новий життєвий досвід, доторкнулися до світової культурної спадщини та познайомилися із багатьма цікавими людьми, зокрема і зі своїми співвітчизниками, які хоч і тривалий час проживають в Італії, проте між собою спілкуються українською мовою та зберігають рідну культуру.

Просмотров: 493