Спростовано чергові відверті домисли деяких ЗМІ щодо Почаївської Лаври

1 лютого 2023 року деякі ЗМІ поширили відверто неправдиву інформацію про те, що чоловік, який напередодні був затриманий представниками СБУ в Тернопільській області, начебто є причетним до Почаївської Лаври, та навіть назвали його «послушником».

Попри те, що в офіційних повідомленнях Офісу Генерального прокурора та СБУ не було жодної згадки про приналежність затриманого до Почаївської обителі, інтернет-видання “0352.ua” «із посиланням на власні джерела» опублікувало свої, нічим не підтверджені припущення про те, що «зрадником виявився послушник Почаївської Лаври», який проживав у одному з сіл поблизу Почаєва.

Виклавши у тексті новини активне посилання на сайт «Тернополяни», видання вигадало свою версію події й оприлюднило її без жодних підтверджень. «Судячи з усього», написав автор тексту, начебто після настанов священників із Лаври затриманий пішов вчиняти злочин. Проте, не лише на офіційних державних ресурсах, але і на сайті «Тернополяни», який агенція “0352.ua” чомусь вказала як джерело інформації, нічого подібного не зазначалося.

«Почаївська Лавра — це монастир, у якому послушники несуть послух в обителі, а не живуть по селах і хуторах. Затримана СБУ особа жодного відношення до Лаври не має», — прокоментував відверто неправдиве повідомлення одного зі ЗМІ Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент.

Владика зазначив, що «зростання інтенсивності вкидів таких інформаційних фейків у інтернет-простір красномовно свідчить про розгортання брудної провокації з метою створення інформаційного тла для маніпуляцій навколо Почаївської Лаври та її православних святинь».

Просмотров: 8513