Церкви спілкуються одна з одною безпосередньо, у Христі та через Христа, а не через іншу Церкву — ректор КДАіС

Церкви спілкуються одна з одною безпосередньо, у Христі та через Христа, а не через іншу Церкву. Про це у своєму інтерв’ю редакції «Діалог.Тут» сказав ректор Київської духовної академії архієпископ Білогородський Сильвестр, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами ректора КДАіС, твердження про те, що одна Церква має зв’язок зі Вселенським Православ’ям через іншу Церкву – незрозуміле по своїй суті, оскільки кожна окрема єпархія — це фактично місцева (помісна) Церква з єпископом на чолі. І кожен архієрей володіє такими самими сакраментальними й канонічними повноваженнями, як і інші архієреї (у цьому сенсі всі єпископи, а відповідно, і всі Церкви рівні).

Для того ж, щоб мати спілкування з Церквами, як зазначив архієпископ Сильвестр, необхідно не перебувати під церковною забороною та бути православними.

«Тому вважаю, що Церкви спілкуються одна з одною безпосередньо, у Христі та через Христа. Я взагалі не розумію суті твердження, що якась Церква зберігає спілкування зі Вселенським Православ’ям через іншу Помісну Церкву. Хоча таке формулювання й використовують у нових церковних документах, воно мені видається не цілком коректним. До речі, формулювання, що Помісні Церкви спілкуються одна з одною через Константинопольський патріархат, можна зустріти у статутних документах ПЦУ», — зауважив владика ректор.

Просмотров: 4366