Намісник Почаївської Лаври прокоментував неправдивий сюжет у ЗМІ про обитель (відео)

30 січня 2023 року на «Радіо Свобода» вийшов сюжет у рамках антицерковної кампанії, яка вже декілька місяців проводиться проти  Свято-Успенської Почаївської Лаври. Сюжет був сповнений претензій, звинувачень та дуже сумнівних фактів, які журналісти нібито дізнавалися у жителів Почаєва. Намісник обителі митрополит Почаївський Володимир відповів на неправдиві звинувачення, які розповсюдили журналісти «Радіо Свобода». Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар владики редакції «Дозор на «Першому козацькому»».

«Автори «Радіо Свобода» говорять неправду, що нібито люди, хоч і є прихожанами нашої Православної Церкви, а до церкви не ходять… Вони постаралися зняти територію безлюдну — якраз в такі моменти, коли люди або були на обіді, або були в храмі… Це не так. Люди в храм ходять. Слава Богу!», — зазначив митрополит Володимир.

Він розповів, що в робочі дні більше людей молиться на ранній Літургії, а в суботу на всенічній та недільних богослужіннях завжди повні храми, у чому можна переконатися з фото і відео.

«Прихожани давно розібралися, правильно відповіли своїй совісті і до нашої Церкви ходять. До важливих справ, а тим більше до такої, від якої залежить Вічне спасіння, глибоко віруючі православні християни відповідально відносяться», — додав владика.

Намісник монастиря також звернув увагу на закиди щодо Преображенського собору і наголосив, що він збудований законно, згідно з відповідними вимогами, що підтверджується усіма необхідними документами, для слави Божої та зручності парафіян.

«Проєктували кваліфіковані спеціалісти і на все є документи і відповідні дозволи. І наші сучасники мали б радіти нашим успіхам, тому що все, що робиться — робиться для Слави Божої, зручності прихожан, слави нашої обителі, яка прикрашає українську землю, возвеличує, поповнює історію нашого славного монастиря», — сказав він.

Його Вископреосвященство нагадав, що невдовзі Церква святкуватиме 800-річчя від заснування Почаївського монастиря православними монахами.

«Ми є законними наступниками…», — зазначив владика і нагадав, що за радянських часів церковне майно було конфісковано, яке, попри обіцянки, сучасна влада так і не повернула у власність Церкві.

Щодо ситуації з подальшою долею монастиря митрополит Володимир сказав: «Як Бог дасть, так і буде! Скільки цього життя… найголовніше: правильно жити, Богу угодити і щоб у цей спокусливий, лукавий час, час випробувань, щоб не відпасти від законної, Христової канонічної Церкви.

Ми одне знаємо і про це потрібно пам’ятати, що Євангеліє попереджає – тих, хто спасається, мало. І в останні часи багато спокусяться, не вистоять у випробуваннях. Неправди і зла, на превеликий жаль, на землі дуже багато. Люди приймають його, з ним живуть і не хочуть зрозуміти, що це не приводить до Бога і в результаті вічне спасіння не здобудеш. Ми маємо пам’ятати і знати, що наша Христова Церква є канонічна, у ній діє благодать Святого Духа, наші архієреї мають апостольську спадковість, ними рукоположені священники є законним священством, а тому таїнства звершуються, люди обновляються, очищаються, і ті, які хочуть спастися, мають можливість спасатися».

Просмотров: 34094