Господарський суд Києва провів засідання щодо ситуації навколо храмів Верхньої частини Києво-Печерської Лаври

7 лютого 2023 року у Господарському суді Києва відбулося перше засідання за позовом Української Православної Церкви через розірвання договору оренди храмів у музейній, верхній частині Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Йдеться про Успенський собор і Трапезну церкву преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Позов, як повідомляє портал «Судова влада України», був зареєстрований 5 січня 2023 року. 

Відповідачем у суді є Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра», а в ролі позивача виступає Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (Чоловічий монастир) УПЦ. Подання позову до суду має на меті усунення перешкод у здійсненні користування майном.

Суд переніс засідання на 21 лютого о 14:00. Прямий ефір із зали суду вела на своїй сторінці юристка, правозахисниця Вікторія Кохановська.

6 січня 2023 року повідомлялося, що одностороннє переривання керівництвом заповідника «Києво-Печерська лавра» договору оренди Успенського собору та Трапезного храму Києво-Печерською лаврою УПЦ протиправне, суперечить Указу Президента України та нормативним документам. Раніше Юридичний відділ заявив, що у 2023 році Лавра має всі законні підстави звершувати богослужіння в Успенському Соборі та Трапезній церкві.

Просмотров: 8325