Звернення Предстоятеля до учасників щорічних Зборів військового духовенства Української Православної Церкви

ЗВЕРНЕННЯ

БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ ОНУФРІЯ

ДО УЧАСНИКІВ ЩОРІЧНИХ ЗБОРІВ ВІЙСЬКОВОГО ДУХОВЕНСТВА

УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

Ваше Високопреосвященство! Возлюблені у Господі отці й браття!

Вітаю вас з початком роботи зборів військового духовенства Української Православної Церкви!

Насамперед хочу подякувати тим пастирям, які у нинішній час всенародної біди, спричиненої військовою агресією Російської Федерації, звершують духовно-пастирську опіку наших вірних у Збройних Силах та інших військових формуваннях України. Сьогодні наша Свята Церква переживає надзвичайно важкі випробування, проте священнослужителі продовжують нести слово Христове туди, де проливається кров, де сльози та відчай переповнюють серця, де українські воїни мужньо і самовіддано звершують своє жертовне служіння — в зону бойових дій. Наші пастирі молитвою і хлібом насущним допомагають обездоленим жителям зруйнованих населених пунктів Донбасу, Харківщини та півдня України, втілюючи в життя Євангельський приклад милосердного самарянина. Священнослужителі нашої Церкви опікуються пораненими воїнами у шпиталях, надаючи разом із ліками для оздоровлення тіла й ліки для спасіння душі. Щира подяка всім отцям, які показують приклад справжнього пастирства, невтомно служать і трудяться заради перемоги та жаданого миру.

Відомо, що віруючі люди завжди ставилися з особливою повагою і любов’ю до захисників Батьківщини, а зв’язок Церкви з воїнством  в усі часи був нерозривним. На жаль, доводиться визнавати, що священники Української Православної Церкви, які мають послух духовно-пастирської опіки військовослужбовців і правоохоронців, сьогодні вкрай обмежені в можливостях належного здійснення душпастирських обов’язків як в тилу, так і на фронті. Очевидно, ця ситуація найближчим часом не зміниться, тому маємо акцентувати нашу увагу на продовженні та посиленні гуманітарної діяльності, опіці сімей військовослужбовців, роботі з ветеранами та військовиками, які  постраждали внаслідок різних бойових дій.

Унікальний досвід, отриманий капеланами у сучасних умовах, потребує нового аналізу та осмислення. Адже через недоброзичливу риторику в ЗМІ та протиправні дії окремих органів влади щодо духовенства та вірних Української Православної Церкви, вам і всім тим священнослужителям, які продовжують опікуватися військовою паствою, доводиться нести хрест свого служіння в умовах морального та правового тиску.

Закликаю вас, всечесні отці, і далі нести свій послух сумлінно та мужньо, з щирою вірою і надією на милосердя та допомогу Божу. Щоб ваші військові духовні чада, завдяки вашому служінню, виховували в собі чесноти вірності Богові, православній вірі, Батьківщині й українському народові, а також християнське смирення, терпіння та любов до ближнього.

Щиро бажаю усім учасникам зборів допомоги Божої та покрову Пресвятої Богородиці в подальших трудах і подвигах. Сподіваюсь, що результати роботи зборів будуть плідними і корисними для всіх, хто має відношення до духовно-пастирської місії Православної Церкви у Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Прикликаю на всіх  вас Боже благословення!

ОНУФРІЙ

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

08 лютого 2023 р.

м. Київ

Фото від 4 травня 2021 року

Просмотров: 10398