Парафія УПЦ у Новому Корці на Рівненщині підтвердила вірність Блаженнішому Онуфрію

12 лютого 2023 року релігійна громада УПЦ храму в ім’я святої Параскеви у селі Новий Корець Рівненської області провела збори, на яких засвідчила вірність Українській Православній Церкві та Блаженнішому Митрополиту Онуфрію. Відео зборів опублікували на YouTube-каналі «Перший Козацький», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Релігійна громада с. Новий Корець дізналася, що місцеві активісти ПЦУ планують провести збори територіальної громади, щоб перевести храм до ПЦУ. 12 лютого прихильники ПЦУ провели свої збори, проте через брак голосів їхній задум зірвався.

«Оголошення у соціальних мережах про скликання зборів про перехід до ПЦУ розмістили за кілька днів у місцевих групах. Люди активно реагували на цю ініціативу, дискутували. Потім у храм зібралися не лише парафіяни парафії, а й люди, які до неї не мають жодного відношення, прийшли понад 20 чоловіків із місцевої самооборони», – розповів благочинний Першого Корецького благочиння протоієрей Андрій Дячек.

Як розповідають очевидці, збори відбулися після недільного Богослужіння. Першим до всіх звернувся староста Нового Корця Микола Грабовський і просив розв’язати питання щодо зміни конфесії, без бійок і відповідно до законодавства країни. До керівника громади прислухалися, атмосфера зборів була не надто агресивною.

Далі протоієрей Олександр Опанасюк, настоятель Параскевської парафії, наполягав, щоб у зборах брали участь лише парафіяни, отець запевнив, що знає всіх особисто.

«Активісти ПЦУ упродовж усієї служби проводили реєстрацію своїх людей, ми це побачили, теж почали складати списки, але батюшка вчинив дуже добре: кожен, хто брав участь у голосуванні, свій голос мав підтвердити підписом. Списки лежали на сходах, віряни УПЦ піднімалися, у такий спосіб засвідчуючи голос не лише підписом, а своєю присутністю. Прихильники ПЦУ на такі умови погодилися, коли ж дійшло до справи, відмовилися підніматися на сходи», – розповідає Надія, парафіянка УПЦ.

Під час голосування за зміну юрисдикції прихильники ПЦУ не набрали необхідної кількості голосів. А це означає, що переходу до ПЦУ не сталося.

Настоятель Параскевської парафії констатував, що перехід не відбувся і релігійна громада УПЦ залишається вірною Блаженнішому Онуфрію. Представники ПЦУ погодилися з рішенням, розійшлися додому.

Просмотров: 32680