Відносини з державою у нас складні, але не безнадійні — ректор КДАіС

У своєму інтерв’ю редакції «Діалог.тут» ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр,  коментуючи церковно-державні відносини, зазначив, що «відносини з державою у нас складні, але не безнадійні».

«Релігійне життя в Україні завжди було надзвичайно інтенсивним і нерідко переходило у конфлікти. У нас багатоконфесійна країна, тут немає конфесій із привілейованим статусом. Проте держава нерідко схилялася до відкритої підтримки якоїсь із конфесій, відмовляючи у такій підтримці іншим релігійним об’єднанням», — сказав владика.

Архієпископ Сильвестр нагадав, що після початку повномасштабної війни була низка рішень місцевих органів влади про заборону діяльності громад УПЦ, які вступали у протиріччя з чинним законодавством, пізніше і з боку центральних органів влади з’явилися ініціативи, спрямовані на фактичну заборону Церкви.

Відповідаючи на закиди, що УПЦ сама допустила таку ситуацію, яка лише загострилася під час війни, владика поставив питання: «Але що нам ставлять у провину? Проповідь так званого «руського миру»?»

«Для початку нагадаю, що саме Собор єпископів Української Православної Церкви ще 2007 року засудив «політичне православ’я», яке якраз і передбачає змішування релігії та політики. Вважаю, що концепція «руського миру» потрапляє під це соборне засудження.

Вибачте, але в жодному офіційному документі, прийнятому Собором або Синодом нашої Церкви немає ніякої доктрини «руського миру»! Можливо, хтось зі священників на парафії міг висловлюватися на підтримку цієї ідеології, але, по-перше, це не є офіційною позицією Церкви, а по-друге, я можу з повною впевненістю сказати, що такі висловлювання — це поодинокі випадки. Тож тут ми маємо справу, швидше, з міфом, ніж з реальністю», — підкреслив він.

Просмотров: 2956