У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 111

Духовенство і віряни Української Православної Церкви надають моральну, духовну та матеріальну підтримку всім, хто її потребує. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто одинадцяту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 110.

Києво-Печерська Лавра. З благословення намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла відділ соціального служіння обителі надає допомогу всім, хто постраждав внаслідок російського вторгнення.

Із самого початку війни до шпиталів направляються медикаменти, продукти харчування, одяг, а також автомобілі для перевезення поранених.

Нещодавно насельники Лаври вчергове направили ліки до медичних закладів, у яких лікуються та проходять реабілітацію поранені воїни. Також медикаменти передадуть людям похилого віку, котрі проживають у прифронтових населених пунктах.

Київська єпархія. 10 лютого співробітники Синодального соціально-гуманітарного відділу УПЦ провели благодійну трапезу для нужденних на столичному залізничному вокзалі.

11 лютого співробітники Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань провели видачу гуманітарної допомоги для переселенців, осіб з інвалідністю та соціально-незахищених верств населення.

Гуманітарну допомогу отримали близько 100 осіб.

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Православні скаути України» долучилася до проєкту UAct.

У рамках цього проєкту православні скаути допомагають дітям, які внаслідок російського вторгнення вимушено переселилися в інше місто:

  • Адаптуватися до нового місця проживання;
  • Соціалізуватися у новому колективі;
  • Відчути безпечне середовище навколо;
  • Задовольнити додаткові інтереси (гуртки, клуби тощо);
  • Емоційно розвантажитися.

Волонтери руху «Парасолька», який діє при Вознесенському храмі міста Київ (Деміївка), відвезли допомогу у Покровський жіночий монастир міста Лиман.

До складу даної допомоги увійшли: продукти харчування (картопля, цибуля, морква, капуста, буряк, яблука, часник, рибні консерви, молочна продукція), засоби гігієни (мило, пральний порошок, зубні пасти, щітки), ліхтарики, корм для покинутих котів та собак, яких прихистили матушки, ліки тощо.

Також волонтери «Парасольки» передали допомогу в міста Сіверськ, Часів Яр та Костянтинівку.

У місто Сіверськ волонтер Георгій транспортував близько 1 тонни продуктів харчування та засобів гігієни, а також передав в один із місцевих медкабінетів ліки, які потім роздали місцевим жителям.

У Часів Яр та Костянтинівку волонтери передали ліки, соняшникову олію, молоко, вершкове масло, борошно, рис, макарони та інші крупи.

Докладніше про цю допомогу можна почитати за посиланням.

БФ «Фавор» закупив та передав для вихованців Дарницького будинку-інтернату продукти харчування, засоби гігієни, шкільну канцелярію, побутову хімію, а також каністри та паливо для генератора, аби працівники інтернату, попри відключення електроенергії, мали змогу займатися з підопічними образотворчим мистецтвом, трудовим навчанням та лікувальною фізкультурою.

Волонтери БФ «Фавор» передали 150 родинам вимушених переселенців, які проживають в смт Стара Ушиця (Хмельницька обл.), допомогу від польського Православного Митрополичого благодійного фонду «ЕЛЕОС».

Також фаворівці  передали для харківських безхатченків 100 пар взуття.

Чернігівська єпархія продовжує надавати Захисникам України різносторонню допомогу, зокрема:

  • Чернігівська єпархіальне управління та парафіяни Свято-Троїцького кафедрального собору зібрали кошти та придбали необхідні лікарські засоби для одного з підрозділів ЗСУ.
  • Парафіяни Миколаївського храму села Киїнка організували пошив устілок, в’язання шкарпеток та виготовлення окопних свічок для наших Захисників.
  • Також окопні свічки для наших воїнів виготовили парафіяни Вознесенського храму міста Корюківка.
  • Настоятель храму в ім’я святого Олександра Невського ієрей Сергій Бобровник організував збір залишків воску, з яких учні Перелюбського ліцею Корюківської міської ради роблять окопні свічки на передову.
  • Благочинний Куликівського округу, настоятель храму в ім’я Архістратига Михаїла протоієрей Петро Годун передав комплекти термобілизни німецького виробництва військовослужбовцям однієї із мотопіхотних бригад ЗСУ.

Ніжинська єпархія. 8 лютого парафіяни Михайлівського храму села Крути на чолі зі своїм настоятелем протоієреєм Василієм Вільховецьким  вчергове зібрали та передали для воїнів ЗСУ на передову продукти харчування, маскувальні сітки та велику кількість окопних свічок.

Отець Василій також передав воїнам ЗСУ одяг та інші непродовольчі товари.

Тернопільська єпархія. Священники та парафіяни Шумського благочиння виготовили окопні свічки, приготували вареники та зібрали інші речі для Захисників України. Усе це парафіяни відправили на передову.

Сумська єпархія. На початку лютого 2023 року голова єпархіального відділу протоієрей Олександр Петренко організував роздачу продуктових наборів жителям Малого Бобрика, Зеленого Гаю та Сум. Благодійний вантаж (понад 500 кг) священник привіз із Європи: жителі Нідерландів та Німеччини зібрали найнеобхідніше для підтримки українців, які потерпають від російської агресії.

Крім того, священник привіз генератори, зарядні станції, засоби гігієни, одяг, ходунки для інвалідів тощо.

Чернівецька єпархія. Єпархіальні волонтери здійснили чергову гуманітарну поїздку до Святогірської лаври, міста Лиман та села Зарічне.

Докладніше про це читайте за посиланням.

11 лютого клірик Чернівецької єпархії диякон Володимир Попівчук взяв участь у проведенні благодійної акції, в рамках якої понад 100 осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах, отримали продуктові набори та засоби гігієни.

Хмельницька єпархія. Парафіяни храму в ім’я святої блаженної Ксенії села Нижнє на чолі зі своїм настоятелем протоієреєм Валерієм Костріцем вчергове передали воїнам ЗСУ харчові продукти та фінансову допомогу у розмірі 12 тис. грн.

До доброї справи долучилися також парафіяни Михайлівського храму міста Деражня (настоятель — протоієрей Георгій Чернятинський). Віряни придбали для Захисників гуманітарну допомогу на суму 5 тис. грн.

Харківська єпархія. 9 лютого сестри милосердя вчергове відвідали пансіонат для людей похилого віку. Цього разу із сестрами прибув священник, який причастив Святих Христових Таїн віруючих жительок закладу.

У повідомленні єпархіальної пресслужби зазначається, що постояльці зустріли сестер зі сльозами на очах та з радістю приймали від них натільні хрестики й іконки.

Житомирська єпархія. 13 лютого парафіяни Андріївського храму м. Звягеля та Покровського храму смт Ярунь здали кров для поранених воїнів ЗСУ.

Забір крові відбувся у Рівненському обласному центрі служби крові.

Рівненська єпархія. 16 лютого у Милівську територіальну громаду Херсонської області волонтери Рівненської єпархії передали 8 тонн гуманітарної допомоги, до складу якої увійшли одяг та харчові продукти, які зібрали небайдужі віряни Острожчини.

Доправляли гуманітарний вантаж керівник соціального відділу Рівненської єпархії протоієрей Петро Перетятко та староста Михайлівського храму села Зоря Анатолій Годун. Долучився до цієї справи також житель міста Кривого Рогу Євген Ігнатенко, який супроводжував вантажний бус до місця призначення.

Волинська єпархія. У недільній школі при Миколаївському храмі міста Ківерці відбулася благодійна акція «‎Зігрій теплом»‎, у рамках якої діти протягом двох тижнів виготовляли окопні свічки для наших Захисників.

«Діти дбайливо малювали та клеїли з любов’ю свої малюнки на свічки. У результаті виготовили 100 свічок, які передали воїнам на передову», – розповіли організатори.

Олександрійська єпархія. При кафедральному соборі на честь Покрова Божої Матері міста Олександрія  щовівторка проводяться благодійні трапези для всіх нужденних.

Херсонська єпархія. 13 лютого голова єпархіального відділу з благодійності та соціального служіння архімандрит Афанасій (Бурдюх) спільно з волонтерами відділу передав гуманітарну допомогу Херсонській міській клінічній лікарні імені Афанасія та Ольги Тропіних.

14 лютого на території Свято-Духівського кафедрального собору міста Херсон парафіянам була надана гуманітарна продуктова допомога, яку передали представники Білоцерківської єпархії та благодійний фонд «Буджак Релів».

Запорізька єпархія. Завдяки парафіянам двох храмів єпархії (храму в ім’я праведного Петра Калнишевського міста Запоріжжя та храму на честь Зимненської ікони села Новосолоне) для Захисників України були закуплені туристичні газові балони із пальниками, автомобільні акумулятори на яких працюють автономні обігрівачі та зарядні станції для акумуляторів.

Окрім того, віряни передали харчові продукти, одяг, а також молитовники, церковні календарі та ікони.

Весь гуманітарний вантаж доправили на автомобілі військових, який був відремонтований за кошти, зібрані на Різдвяних благодійних заходах Запорізької єпархії.

Полтавська єпархія. Завдяки зусиллям волонтерів центру «Благо» (керівник – протоієрей Андрій Сімон) та благодійникам при храмі в ім’я святих мучениць Віри, Надії, Любові й матері їх Софії та при Петро-Павлівському храмі м. Полтави діє речовий банк, в якому кожна нужденна людина може отримати допомогу у вигляді одягу, взуття та інших речей першої потреби.

Роздача такої допомоги відбувається щонеділі у першій половині дня (після завершення Божественної літургії).

3 лютого Гуманітарний центр Полтавської єпархії спільно з волонтерами Громадської спілки «Закарпатські Ґазди» та  іншими православними волонтерами Полтавщини доставили чергову партію гуманітарної допомоги до Успенської Святогірської лаври.

5 лютого  голова єпархіального відділу благодійності та соціального служіння протоієрей Андрій Сімон та священник Сергій Дебре разом з волонтерами центру «Благо» відвідали дитяче відділення Полтавської обласної психіатричної лікарні.

Закладу була надана гуманітарна допомога у вигляді домашньої випічки, цукерок, печива, бананів, апельсинів, ковбасних виробів тощо.

12 лютого голова єпархіального відділу благодійності та соціального служіння протоієрей Андрій Сімон та клірик Андріївського храму м. Полтави священник Олександр Голохвастов разом волонтерами центру «Благо» відвідали навчально-реабілітаційний центр у селі Михайлівка.

У цьому закладі знаходяться діти-сироти, діти з інвалідністю та сім’ї вимушених переселенців із зони бойових дій.

Священники поспілкувались з керівництвом центру та дітьми на духовні теми. Потім волонтери запропонували цікаві розваги та ігри. Наприкінці дітлахів пригостили солодощами.

Також закладу була надана гуманітарна допомога у вигляді харчових продуктів та кухонних санітарних засобів.

Духовенство та парафіяни храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці селища Велика Багачка зібрали та передали для військовослужбовців на передову благодійну допомогу, до складу якої увійшли харчові продукти, засоби особистої гігієни та інші речі першої потреби.

У храмах та монастирях Полтавської єпархії щонеділі після Божественної літургії проводяться благодійні трапези.

Кременчуцька єпархія. Настоятель Всіхсвятського храму села Семенівка архімандрит Олексій Бур’янський передав для військових ЗСУ допомогу у вигляді харчових продуктів, шкарпеток, білизни, чаю, кави тощо.

Духовенство й віряни Кременчуцької єпархії передали у волонтерський штаб Кременчука необхідну допомогу для комплектації аптечок військовим ЗСУ.

Відділ по взаємодії із ЗСУ Кременчуцької єпархії передав на передову допомогу у вигляді військових курток, шкарпеток, окопних свічок, ліків тощо.

Просмотров: 275