У річницю початку російського повномасштабного вторгнення у різних єпархіях УПЦ були звершені панахиди за загиблими під час цієї війни та молебні за Захисників України й членів їхніх родин

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія 24 лютого 2023 року, у річницю з дня початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, у всіх храмах та монастирях Української Православної Церкви були звершені панахиди за загиблими під час цієї війни, а також молебні за Захисників України та членів їхніх родин. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує репортаж про богослужіння цього дня у різних єпархіях України.

У Києво-Печерській Лаврі, в Академічному храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці, проректор з виховної роботи Київської духовної академії і семінарії єпископ Згурівський Амвросій очолив панахиду за полеглими Захисниками України та всіма жертвами цієї війни.

Його Преосвященству співслужили викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані. За богослужінням також молились викладачі, студенти і вихованці КДАіС, парафіяни храму, паломники Києво-Печерської Лаври, а також віряни, які знайшли прихисток у Київських духовних школах.

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор під управлінням регента архімандрита Леонтія (Тупкало).

У місті Рівне  настоятель храму в ім’я преподобного Агапіта Печерського протоієрей Вадим Петровський звершив панахиду на Алеї Слави (кладовище Нове).

За заупокійним богослужінням були піднесені молитви за паламарів храму в ім’я преподобного Агапіта воїнів Костянтина Дмитрієва, Сергія Шевчука, а також за інших полеглих Захисників України.

У Корці біля Стели пам’яті благочинний І-го Корецького округу протоієрей Андрій Дячек у співслужінні духовенства звершив панахиду за загиблими воїнами.

В інших храмах Рівненської єпархії також молилися за упокоєння полеглих Захисників України та невинно убитих мирних жителів. Окрім того, були звершені молебні за здоров’я українських воїнів та їхніх рідних.

У домовому храмі в ім’я священномученика Іринея  Ліонського при Дніпропетровському єпархіальному управлінні митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней звершив молебень за Захисників України та членів їхніх родин, а також панахиду за загиблими під час цієї війни. За богослужінням молились співробітники єпархіального управління та парафіяни храму.

У Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Дніпро єпископ Петропавлівський Андрій у співслужінні духовенства собору звершив молебень за воїнів та заупокійну панахиду.

Також молебні про мир і панахиди за загиблими Захисниками та мирними жителями були звершені в інших храмах Дніпропетровської єпархії.

Молебні за Захисників та мир в Україні, а також панахиди за полеглих воїнів і невинно вбитих мирних жителів були звершені у храмах і монастирях Вінницької єпархії.

У кафедральному соборі в ім’я святого великомученика Георгія Побідоносця міста Львів богослужіння з нагоди річниці початку повномасштабного російського вторгнення очолив митрополит Львівський і Галицький Філарет у співслужінні кліриків собору.

У кафедральному соборі на честь Сходження Святого Духа міста Чернівці митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій у співслужінні духовенства собору очолив панахиду за загиблими під час війни, а також молебень за здоров’я Захисників України та членів їх родин.

З благословення єпископа Івано-Франківського і Коломийського Никити молебень за мир і панахиду за загиблими Захисниками й мирними жителями звершили клірики кафедрального собору на честь Різдва Христового міста Івано-Франківськ.

Заупокійну молитву за загиблих воїнів та жертв російського вторгнення у Вознесенському кафедральному соборі міста Конотоп очолив митрополит Конотопський і Глухівський Роман.

Священнослужителі Ніжинської єпархії звершили молебні за українських воїнів та членів їхніх родин, а також панахиди за загиблими Захисниками та мирними жителями.

Зокрема, вікарій Ніжинської єпархії, намісник Ніжинського Благовіщенського чоловічого монастиря єпископ Ладанський Феодосій у співслужінні братії обителі звершив заупокійне богослужіння у монастирському храмі в ім’я апостолів Петра і Павла.

Також владика Феодосій очолив соборний молебень у Миколаївському кафедральному соборі міста Ніжин.

В Успенському кафедральному соборі міста Одеса архієпископ Арцизький Віктор очолив традиційний акафіст чудотворній іконі Божої Матері «Касперівська».

Після завершення акафіста, у зв’язку з річницею від початку повномасштабної війни було звершено панахиду за всіма загиблими Захисниками України та мирними жителями.

Окрім того, панахиди за загиблими внаслідок російського повномасштабного вторгнення, а також молебні за Захисників України та членів їхніх родин були звершені у храмах і монастирях Харківської, Херсонської, Чернігівської, Кременчуцької та інших єпархій Української Православної Церкви.

Також у річницю початку війни на закордонних парафіях УПЦ були звершені молебні і панахиди.

Просмотров: 341