Предстоятель прочитав першу частину Великого канону у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

27 лютого 2023 року, у перший день Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Велике повечір’я з читанням Покаянного канону преподобного Андрія Критського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського.

Разом з Предстоятелем молилась братія обителі, студенти Київських духовних шкіл, парафіяни та паломники Києво-Печерської Лаври. Богослужбові піснеспіви виконували митрополичий хор під керівництвом архімандрита Геронтія (Борисевича) та хор КДАіС під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка).

Після завершення Великого канону Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до вірян зі словом проповіді.

Предстоятель нагадав пастві про те, як піст був встановлений Богом ще в Раю.

«Піст бере початок з Раю, коли Адам і Єва жили в блаженстві, жили перед Божим лицем, жили в мирі, в радості, вони відчували те почуття, яке називається щастям у повному, справжньому сенсі цього слова, – розповів Блаженніший Митрополит Онуфрій. – І Господь постановив Адамові та Єві піст – не їсти від Дерева пізнання добра і зла. Цей піст був необхідний для того, щоб через утримання Адам зміцнював свою любов до Бога, свою відданість, вірність своєму Творцеві».

Архіпастир також зазначив, що приклад посту дав нам і Господь наш Іісус Христос, коли постився в пустелі 40 днів і ночей, а потім здолав три спокуси диявола. Блаженніший владика звернув увагу слухачів на те, що Господь відбивав ці спокуси, цитуючи Святе Письмо.

«І ми, йдучи шляхом посту, повинні старатися молитися, читати Святе Євангеліє, Псалтир та інші святі книги, і звідти навчатися тих думок, якими ми вражаємо диявола, який не хоче, щоб людина постилась і ставала кращою», – сказав архіпастир.

Вранці Предстоятель молився за уставним богослужінням першого дня Великого посту разом з намісником та братією Києво-Печерської Лаври у храмі на честь всіх преподобних Печерських.

Нагадаємо, напередодні Великого посту Блаженніший владика очолив чин прощення.

Просмотров: 2226