Предстоятель звершив читання покаянного канону у чотирьох монастирях Києва (відео)

У перші дні Великого посту Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій прочитав Великий покаянний канон у чотирьох монастирях Києва. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував відеоогляд з Києво-Печерської Лаври, Покровського, Флорівського та Пантелеймонівського жіночих монастирів. 

Згідно з церковним уставом, Великий канон преподобного Андрія Критського читається під час повечір’я у понеділок, вівторок, середу та четвер першого тижня Великого посту. Святий Андрій є автором початкового тексту канону, але до його створення доклали зусиль ще декілька християнських письменників. Великим канон названий і за незвичайну для цього жанру об’ємність (близько 250 тропарів), і за поетичну досконалість, богословську висоту і зворушливість зображених почуттів.

27 лютого, у понеділок першої седмиці Великого посту, Предстоятель очолив Велике повечір’я з читанням Покаянного канону у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського у Києво-Печерській Лаврі. За богослужінням співали змішаний митрополичий хор та хор Київської духовної академії і семінарії під керівництвом архімандрита Романа (Подлубняка).

Завершивши читання канону, Блаженніший владика розповів пастві про те, як і для чого піст був встановлений Богом ще в Раю. Архіпастир нагадав, що приклад посту показав нам Господь наш Іісус Христос, коли молився в пустелі 40 днів і ночей, а потім здолав три спокуси диявола. Предстоятель звернув увагу слухачів на те, що Господь відбивав ці спокуси, цитуючи Святе Письмо.

У другий день Великого посту Блаженніший Митрополит Онуфрій продовжив читання Великого покаянного канону у Свято-Покровському жіночому монастирі Києва. У Миколаївському соборі обителі з архіпастирем молилась ігуменя Калісфенія, насельниці та парафіяни монастиря. За богослужінням співали сестри обителі.

Третю частину Великого канону прп. Андрія Критського Блаженніший Владика прочитав 1 березня за вечірнім богослужінням у Свято-Вознесенському Флорівському монастирі столиці. Зі своїм архіпастирем за великим повечір‘ям молилася настоятелька обителі ігуменя Євлампія, насельниці монастиря та віряни. Богослужбові піснеспіви виконував сестринський хор обителі.

У четвер першої седмиці Великого посту Предстоятель завершив читання покаянного канону у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі у Феофанії. За богослужінням молилась ігуменя Єлисавета та сестри обителі.

Просмотров: 466