Протоієрей Миколай Данилевич спростував неправдиву інформацію про діяльність парафій УПЦ закордоном

Заступник Голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич спростував «неправдиву і неперевірену інформацію та безпідставні звинувачення щодо діяльності УПЦ закордоном», опубліковані на сайті інформаційного агентства «Главком» 2 березня 2023 року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

«В статті («Спецоперація «Українська церква в Європі. Що задумала Москва?» — ред.) викладаються як власні думки автора, так і посилання на анонімні джерела в правоохоронних органах, які нібито надали редакції видання «Главком» інформацію та коментарі», — зазначив священник.

Він нагадав, що «на виконання рішення Помісного Собору УПЦ від 27.05.2022 року, УПЦ здійснює закордонну місію, з метою звершення духовної опіки серед православних українців, що є вірними УПЦ, задля збереження ними своєї віри, культури, мови та православної ідентичності».

За його словами, війна РФ проти України поставила перед УПЦ нові пастирські виклики, зокрема, опікуватися тими українцями, які змушені були виїхати за кордон, саме на їх прохання й відкриваються закордонні парафії. Протоієрей Миколай підкреслив, що Українська Православна Церква веде свою закордонну місію абсолютно самостійно.

Заступник Голови ВЗЦЗ відкинув усі звинувачення в проповідуванні так званого «русскаго мира», зазначивши: «жодного «руского міра» ми там не проповідуємо, а збираємо українців, служимо нашим людям, допомагаємо їм».

Він навів приклад священника, який виїхав з окупованого Херсону, протоієрея Димитрія Дзядевича, який зараз служить у Берліні. У своєму інтерв’ю отець Димитрій розповідав про життя православних українців так: «Наша громада – ковток свіжого повітря на чужині». «Ці його слова це також відповідь, чим насправді займається й що дає людям наша Церква в Європі», — наголосив отець Миколай Данилевич.

«Я вже не говорю про те, що ми служимо закордоном не лише церковно-слов’янською мовою, але й українською, проповідуємо українською мовою. Наші священники гуртують людей, беруть участь в заходах і молитвах за Україну. Наші громади збирають кошти для ЗСУзбирають і надсилають гуманітарну допомогу в Україну. А недавно спільними зусиллями всі наші закордонні громади спільно придбали авто для ЗСУ, яке було освячене нашим священником в Лейпцигу, і зараз воно на шляху до України. Про цю новину ми планували повідомити пізніше, коли воно вже прибуде до України, але оскільки пішла ця тема, то вимушений сказати про це вже зараз. Так де тут «рускій мір», і в чому тут зрада? Що не так робить УПЦ закордоном?», — запитує він.

На його погляд, «проблема не в тому, «що не так робить УПЦ», а проблема в тому, що УПЦ взагалі діє закордоном».

«Припускаю, що за цими звинуваченнями мене особисто і випадами проти діяльності нашої Церкви в діаспорі можуть стояти симпатики однієї конфесії, яка згідно з основним своїм документом не має права напряму відкривати громади закордоном і таким чином, можливо, через силові структури намагається створювати перепони нам. Якщо це раптом так, то таким людям хочу сказати наступне: відкривайте свої громади в рамках тих можливостей, які маєте, нехай кожна конфесія працює в діаспорі, «жнив багато, робітників мало» (Мф. 9:37), але не заважайте нам. Це не по-християнськи. Наші вірні все-одно до вас не підуть, так само як і ваші до нас. Люди самостійно обирають куди йти. Їх не можна вимусити.

Наші вірні також є громадянами України і вони мають право належати до своєї Церкви. Піклуючись про них, ми піклуємося і про громадян нашої країни, а відтак ми знову ж працюємо на Україну, для її людей, для її блага», — йдеться у коментарі далі.

«Таким чином, наведені у згаданій статті видання «Главком» звинувачення є неправдивими та надуманими. В статті подається спотворена картина діяльності УПЦ закордоном, що не відповідає дійсності», — підсумував він.

Окрім цього, священнослужитель спростував ряд наклепів щодо нього особисто, про що докладніше можна прочитати на сайті Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

 

Просмотров: 4743