Перша неділя Великого посту — Торжество Православ’я (відео)

Перша Неділя Великого посту називається Торжеством Православ’я. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сюжет про свято підготовлений творчим колективом телепрограми «Православний вісник».

Зараз вже важко уявити собі храм, в якому не було б ікон. Вони — і прикраса, і заклик до молитовного зосередження, і приклад побожного життя. А ще це — богослов’я та Святе Писання у фарбах та малюнку. Воістину, уважно роздивляючись образи на церковних розписах, можна дізнатися про найважливіші віхи священної історії людства. Проте і в наші дні, так само як і колись у Візантії, доводиться іноді чути закиди, що буцімто іконошанування — це поклоніння ідолам. То на чиєму ж боці правда?

Річ у тім, що дійсно-таки існувала стародавня заборона, яка не давала права людині зображувати те, чого вона не бачила на власні очі. А Бог у вітхозавіний час залишався невидимим, за виключенням явлення Трійці Авраамові під виглядом трьох подорожуючих. Усе змінила подія Боговтілення. Саме поява на землі Господа Іісуса Христа подолала заборону зображувати Бога, адже нарешті перед людиною постав Син Божий, залишивши по собі на землі Плащаницю та Убрус — перші свої образи, — або ж грецькою — ікони. Зрештою, у 843 році вшанування святих ікон було відновлено, на згадку про що і було встановлено свято Торжество Православ’я

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній:

— У той же час, за віки нашої церковної історії це свято набуло ще і іншого особливого сенсу. Тепер це свято не просто перемога над іконоборцями, це — перемога всієї Православної віри. Але ця перемога відбувається тільки тоді, коли людина трудиться над собою, коли піст і молитва є основою її церковного життя і духовного вдосконалення. Догмати віри — це не просто сухі формули, які ми мусимо приймати, догмати віри — це саме наше життя. Людина стає спроможною сприймати одкровення Божі тільки тоді, коли перемагає у собі гріховність. Дух Божий перебуває в людині тоді, коли серце наше чисте. Покаяння і Великий піст саме цьому й служать — допомагають очищенню нашої душі, нашого серця, для того щоб ми сприймали откровення істини вірно. В першу неділю Великого посту, коли був покладений початок нашого духовного становлення, ми святкуємо перемогу над собою, а значить перемогу нашої Православної віри.

У цей день, вглядаючись у світлоносні лики ікон, ми прославляємо Бога, який так яскраво відкривається у своїх святих, а також особливо молимось про навернення усіх, хто з будь-яких причин знаходиться за межами церковної єдності із Вселенською Церквою.

Архівне відео 2017 року

Читайте наші новини у Тelegram

 

Просмотров: 2269

Залишити відповідь