У Неділю Торжества Православ‘я Предстоятель очолив святкове богослужіння у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

5 березня 2023 року, у Неділю першу Великого посту, Торжество Православ’я, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив урочисте богослужіння у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Перед Божественною літургією Блаженніший владика очолив особливий молебень, який звершується лише у першу неділю Великого посту.

Неділя Торжества Православ’я пов’язана з VII Вселенським Собором 787 року, який встановив у Православній Церкві шанування ікон після тривалого періоду іконоборства. Саме ж свято виникло у 843 році і було присвячене остаточній перемозі над єрессю іконоборства. Тим самим в Церкві закінчився період формулювання православного вчення про Христа, а ікона проголошена наочним свідченням реальності Боговтілення. З тих пір відзначати Торжество Православ’я стали в першу неділю Великого посту, так як найперше його святкування у 843 році припало саме на цей день. Особливе богослужіння цієї неділі - чин Торжества Православ’я, основа якого була закладена у ІХ столітті, потім доповнювалось та змінювалось аж до ХХ століття. Постійними складовим чину, які зберігаються і зараз, є проголошення Православної віри, вічної пам’яті її проповідникам і захисникам та многоліття усім членам Церкви.

Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Баришівський Віктор, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та гості у священному сані.

Після читання святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді.

На сугубій єктенії помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. У молитві після єктенії Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив священницьку хіротонію аспіранта Київської духовної академії ієродиякона Іоасафа (Міронова). Після Євхаристійного канону Предстоятель висвятив у диякона Андрія Сидоренка – він служитиме у столичному храмі на честь преподобної Марії Єгипетської.

Богослужіння завершилось хресним ходом зі святими іконами до Ближніх печер Києво-Печерської Лаври. Там Предстоятель очолив святковий молебень.

Нагадаємо, у суботу вмч. Федора Тирона Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі.

Просмотров: 6918