Духовенство тринадцяти єпархій провели у вічність полеглих Захисників України

1-9 березня 2023 року священнослужителі Рівненської, Волинської, Кіровоградської, Чернівецько-Буковинської, Полтавської, Вінницької, Кам‘янської, Харківської, Сумської, Кременчуцької, Володимир-Волинської, Житомирської, Ніжинської єпархій відспівали військовослужбовців, які загинули, захищаючи Україну від російського вторгнення. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на єпархіальні пресслужби.

1 березня у Параскевській церкві села Пашуки на Рівненщині відспівали воїна Олександра Зарічнюка.

Чин похорону очолив настоятель храму протоієрей Юрій Гапончук. З військовими почестями провели воїна-захисника до місця земного спочинку родина, друзі, мешканці Гощанщини.

Олександр загинув 22 лютого 2023 року під час виконання бойового завдання у районі населеного пункту Новомихайлівка Донецької області. Похоронили Героя на місцевому кладовищі.

У вересні 2022 року Олександр Зарічнюк був призваний на військову службу. Воював у складі десантно-штурмової роти 3 десантно-штурмового батальйону.

2 березня у Георгієвському храмі Георгієвського подвор‘я Рівного собором кліриків обителі було звершено чин похорону над загиблим захисником України Андрієм Нестеруком.

Попрощатися з Героєм та провести його в останню дорогу прийшли родичі, військові побратими, друзі, всі, хто знав Андрія.

У квітні 2022 року Андрій Нестерук пішов сам у військкомат, хоч досі в армії не служив. В листопаді чоловіка мобілізували. Був санітаром-стрільцем, хотів вивчитися на військового медика. 20 лютого солдат Андрій Нестерук загинув у бою неподалік села Червонопопівка на Луганщині. Похоронили військового на кладовищі «Нове».

7 березня у Покровському храмі села Хотин Радивилівського благочиння на Рівненщині священнослужителі звершили чин поховання загиблого воїна Олександра Ферчука.

Заупокійне богослужіння очолив благочинний Радивилівського округу протоієрей В’ячеслав Демчук.

4 березня 2023 року старший сержант саперної роти загинув у селі Іванівське Бахмутського району Донецької області.

Олександр Юрійович Ферчук  народився 1973 року у селі Хотин Дубенського району. У Олександра залишились дружина та діти, мати.

2 березня у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Бузаки Камінь-Каширського району клірики Волинської єпархії звершили чин похорону над загиблим воїном Анатолієм Шевчиком. 

Заупокійне богослужіння очолив благочинний Михнівського округу прот. Володимир Новосад, якому співслужили настоятель храму ієромонах Іоанн (Контура) та клірики єпархії.

42-річний волинянин загинув 25 лютого 2023 року внаслідок артилерійського обстрілу під час виконання бойового завдання на Харківщині. Поховали захисника на місцевому кладовищі.

4 березня у Свято-Троїцькому храмі селища Олика на Ківерцівщині клірики Волинської єпархії звершили чин похорону над загиблим воїном Миколою Бондарцем. 

Заупокійне богослужіння очолив благочинний Цуманського округу протоієрей Віктор Михалевський, якому співслужили настоятель храму протоієрей Миколай Яковлюк та клірики єпархії.

Смерть 40-річного захисника настала 26 лютого 2023 року під час проходження ним військової служби. Поховали його на місцевому кладовищі.

7 березня у Свято-Троїцькому храмі с. Прилісне Маневицького благочиння клірики Волинської єпархії звершили чин похорону над трагічно загиблим воїном 32-річним Богданом Сливою. 

Чин похорону звершив настоятель парафії протоієрей Юрій Волков у співслужінні кліриків єпархії.

Тривалий час Богдан Слива був паламарем у сільському храмі. Рідні розповідають, що воїн мав собі особливий записник, куди занотовував улюблені церковні псалми. На передовій волинський захисник організував собі молитовний куточок та завжди знаходив час і можливість помолитися Богу.

У цьому ж записнику рідні знайшли замітку: “Якщо загину, я хочу, щоб мене поховали в Українській Православній Церкві, очолює яку Блаженніший Митрополит Онуфрій, у моєму рідному храмі та мій священник отець Юрій”.

Так і сталося, відспівали воїна у рідному храмі. Заупокійне богослужіння очолив його духовний отець.

32-річний волинянин трагічно загинув у ДТП на Житомирщині 5 березня. Як повідомили у Прилісненській громаді, Богдан з 2015 року стояв на захисті України, під час повномасштабного вторгнення Росії боронив рідну землю від ворога. Останній час проходив реабілітацію. Без батька залишилося двоє дітей.

2 березня у селі Казавчин Гайворонської ОТГ Кіровоградської області відбулося відспівування воїна капітана медичної служби Віталія Безкоровайного, який відійшов до Господа, отримавши травми несумісні з життям.

Чин відспівування очолив благочинний церков Гайворонського округу протоієрей Роман Формазюк та духовенство благочиння. Після завершення чину відспівування протоієрей Роман звернувся до присутніх воїнів-побратимів, батьків, та односельчан покійного воїна Віталія зі словом-співчуттям. Багато людей прийшли попрощатися зі своїм  героєм та утворили живий коридор, ставши на коліна.

3 березня митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій з духовенством єпархії у буковинському селі Задубрівка відспівали захисника Батьківщини Віктора Буряковського, який віддав своє життя за мир в Україні у боротьбі проти російської агресії.
Відспівування воїна Віктора митрополит Мелетій очолив на парафії на честь собору святого Архістратига Михаїла села Задубрівка Заставнівського благочиння у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Віталія Дурова, секретаря Чернівецько-Буковинської єпархії протоієрея Димитрія Щербана, благочинного Заставнівського округу митрофорного протоієрея Михаїла Сливчука та духовенства єпархії.
5 березня священники Чернівецько-Буковинської єпархії у селі Дихтинець відспівали захисника Батьківщини Юрія Чвиль, який віддав своє життя за мир в Україні у боротьбі проти російської агресії.
Відспівування воїна Юрія очолив благочинний Путильського округу митрофорний протоієрей Димитрій Сімчук у храмі на честь святого великомученика Димитрія села Дихтинець Путильського благочиння у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Димитрія Федоращака та духовенства єпархії.

7 березня у селі Валя Кузьмина відспівування воїна Сергія Зав’ялова звершив благочинний Глибоцького округу митрофорний протоієрей Іоанн Горда у храмі на честь святих архангелів Михаїла і Гавриїла села Валя Кузьмина Глибоцького благочиння у співслужінні настоятеля храму ієрея Димитрія.

8 березня священники Чернівецько-Буковинської єпархії у місті Сокиряни відспівали захисника Батьківщини Івана Варчука.
Відспівування воїна Івана очолив благочинний Сокирянського округу митрофорний протоієрей Нестор Чаглей у храмі на честь Успіння Пресвятої Богородиці міста Сокиряни у співслужінні настоятеля храму ієрея Іоанна Власова та духовенства єпархії.
9 березня, священники у селі Владична на Буковині відспівали захисника Батьківщини Максима Колісника.
Відспівування воїна Максима очолив благочинний Хотинського округу митрофорний протоієрей Анатолій Мандрюк у селі Владична Хотинського благочиння у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Олександра Чебана та духовенства єпархії.
9 березня у смт Глибока відспівування воїна Михайла Каланчі очолив митрофорний протоієрей Димитрій Завялець у храмі на честь Покрова Пресвятої Богородиці у співслужінні клірика храму ієрея Димитрія Думитровича та митрофорного протоієрея Николая Хобзея.
9 березня у селі Слобода Комарівці відспівування воїна Віталія Бахира очолив митрофорний протоієрей Захарій Косован у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці у співслужінні духовенства Чернівецько-Буковинської єпархії.

4 березня з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа настоятель Успенського храму села Старі Санжари Новосанжарського благочиння Полтавської єпархії протоієрей Василій Антонь звершив чин відспівування Захисника України молодшого сержанта Володимира Вусика.

Житель Новосанжарської громади, головний сержант, командир відділення зенітно-ракетного взводу військової частини А 7104 молодший сержант Вусик Володимир Валерійович загинув 25 лютого, захищаючи рідну землю.

5 березня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці міста Хмільник Вінницької області було звершено чин погребіння загиблого Захисника України воїна Сергія Пітеріна.

Чин похорону звершили клірики Хмільницького церковного округу на чолі з благочинним протоієреєм Олексієм Бачинським.

Воїн Сергій Юрійович Пітерін загинув на Донеччині, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України.

5 березня в храмі на честь святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова села Гармаки Барського благочиння на Вінниччині звершено чин погребіння загиблого воїна Вадима Ніколаєва.

Духовенство на чолі з благочинним Барського округу архімандритом Серафимом (Поворозником) та настоятелем храму протоієреєм Олегом Лаврентюком,  звершили чин похорону загиблого Захисника України.

Старший солдат Ніколаєв Вадим Юрійович, 1999  року народження, був уродженцем села Гармаки. Вадим загинув 24 лютого 2023 року, внаслідок мінометного обстрілу під Бахмутом.

7 березня в храмі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього села Семенки Барського благочиння звершено чин поховання воїна Олександра Кучерука.

Чин погребіння очолив благочинний Барського округу архім. Серафим (Поворозник), якому співслужил: настоятель храму протоієрей Василій Гундертайло та клірики благочиння.

3 березня у м. Верхівцеве Дніпропетровської області відбулося відспівування загиблого воїна Болотнікова Кирила Андрійовича.

1992 року народження, воїн пішов з життя 28 лютого.

Чин погребіння на центральній площі м. Верхівцеве очолив протоієрей Володимир Хілевич.

3 березня настоятель храму святих рівноапостольних Костянтина і Єлени міста Харкова протоієрей Максим Босенко звершив відспівування військового Збройних Сил України, який загинув захищаючи самостійність та незалежність України.

6 березня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми відбулося відспівування українського захисника Сергія Польогкого.

Чин похорону очолив настоятель Пантелеймонівського храму м. Суми архімандрит Антоній (Бондаренко) у співслужінні кліриків собору.

Помолитися за спокій душі воїна Сергія до сумського кафедрального собору прийшли рідні, побратими, друзі та жителі міста.

Воїн Сергій Польогкоий загинув 24 лютого у боях на сході України.

Поховання воїна Сергія на Алеї Слави Баранівського кладовища очолив клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Петро Полюлюк.

7 березня Семенівщина Кременчуцького району Полтавської області попрощалася зі ще одним Героєм — Олександром Володимировичем Сізьоненком.

3 25 лютого 2022 року Олександр Володимирович був призваний до Збройних сил України  на військову службу головним сержантом комендантської роти ВЧ А7044 116 бригади ТрО. Проводив навчання зі стрільб, був інструктором, готував особовий склад до оборони. З початку війни виконував бойові завдання, обороняючи Харківську область. З 20 червня 2022 р. був командиром зенітно-ракетного відділення, зенітного ракетно-артилерійського взводу. 3 липня 2022 р. нагороджений грамотою за зразкову дисципліну, взірцевість у військовій службі під час російсько-української війни та з нагоди Дня Військ Протиповітряної оборони України.

На початку 2023 року військовослужбовець отримав важкі поранення, які, на жаль, виявилися несумісні з життям. Без батька залишився 13-річний син Денис.

Чин відспівування звершив благочинний Семенівського округу архімандрит Олексій Бур’янський.

9 березня у с. Броварки на Полтавщині в священники Кременчуцької єпархії останню путь провели захисника України Забару Юрія Васильовича. 

У храмі Різдва Пресвятої Богородиці громада об’єдналася у молитвах до Господа. Чин відспівування та поховання здійснив настоятель храму протоієрей Анатолій Стронько у співслужінні отця Володимира та отця Іоанна. Жителі громади зустріли живим коридором воїна та віддати йому честь і шану.

9 березня у Семенівці на Полтавщині попрощалися з Олександром Миколайовичем Великоіваненком. 

Народився воїн 16 серпня 1983 року в с-щі Семенівка. У грудні 2022 року був мобілізований до лав Збройних сил України. Був стрільцем-снайпером десантно-штурмового батальйону ВЧ А0281. Життя Олександра Великоіваненка обірвалося 2 березня 2023 року біля Кремінної Луганської області, де наразі тривають запеклі бої. У чоловіка залишилися дружина та син.

Чин відспівування звершив благочинний Семенівського округу архімандрит Олексій Бур’янський.

8 березня Дубечненська громада на Волині прощалася і ще з одним воїном. Боронячи нашу свободу та незалежність, віддав життя житель села Дубечне Романюк Валентин Маркіянович 1968 р.н. Воїн брав участь у військовій операції в Афганістані. Одним з перших пішов боронити і нашу землю.

Два місяці захисник вважався зниклим безвісти. Віддати шану воїну та подякувати за захист Батьківщини зібралися жителі громади, друзі, духовенство. Відспівали захисника в Покровському храмі села Дубечне. Соборний чин похорону очолив благочинний Кримненської округи Володимир-Волинської єпархії протоієрей Сергій Никонюк.

Поховали воїна на місцевому кладовищі. Осиротілими лишилися дружина та троє дітей.

3 березня у селищі Василівка Попільнянського благочиння Житомирської єпархії відбувся чин похорону Захисника України Война Вадима Ігоровича.

Герой віддав своє життя за Україну 22 лютого 2023 року внаслідок ворожого обстрілу. Був жителем села Андрушки.

Чин поховання у співслужінні духовенства звершив благочинний Попільнянського округу протоієрей Петро Лис.

6 березня в с. Жолобне Звягельського району Житомирської області відбулося поховання загиблого воїна Лук’янчука Андрія Леонідовича.

Захисник загинув ще в травні 2022 року.

Відспівування воїна очолив благочинний Новоград-Волинського округу прот. Стефан Маркевич. Йому співслужили 15 священиків округу.


З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента благочинний Борзнянського округу протоієрей Іоанн Олинчук у співслужінні духовенства благочиння звершив чин поховання загиблого захисника Батьківщини воїна Олександра Стороженка у с. Забілівщина Ніжинського району Чернігівської області. Олександр Стороженко загинув 16 лютого 2023 року, боронячи рідну землю.Клірик Коропського благочиння Ніжинської єпархії протоієрей Георгій Джуган звершив чин відспівування воїна Володимира Єрошенка у храмі Різдва Пресвятої Богородиці с. Рождественське Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

Сержант Володимир Миколайович Єрошенко загинув 15 лютого 2023 року на Харківщині під час виконання бойового завдання. Поховали воїна на його малій батьківщині – у с. Синявка Новгород-Сіверського району.

Священники Бобровицького благочиння звершили поховання Захисника України воїна Руслана Андріяша.

Солдат Руслан Андріяш загинув від важких поранень поблизу Вугледара на Донеччині 10 лютого 2023 року. Попрощались із воїном у с. Рудьківка на Ніжинщині.

Священнослужителі Ніжинської єпархії провели в останню дорогу захисника України у селі Новий Биків.

2 березня священники Бобровицького благочиння звершили відспівування і поховання воїна Турчина Ростислава Миколайовича.

23 лютого 2023 року, під час виконання чергового бойового завдання поблизу Бахмута на Донеччині, Турчин Ростислав потрапив під ворожий мінометний обстріл, отримавши травми, які виявилися не сумісними із життям.

Вічна пам’ять спочилим рабам Божим воїнам Олександру, Андрію, Олександру, Анатолію, Миколаю, Богдану, Віталію, Віктору, Юрію, Сергію, Івану, Максиму, Михайлу, Віталію, Володимиру, Сергію, Вадиму, Олександру, Кирилу, Сергію, Олександру, Юрію, Олександру, Валентину, Вадиму, Андрію, Олександру, Володимиру, Руслану, Ростиславу!

Окрім того, 6 березня з благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна клірики Свято-Духівського кафедрального собору Херсона звершили відспівування майора поліції, старшого дільничного Корабельного району м. Херсона Бабути Олександра Володимировича. 28 лютого під час обстрілу міста снаряд впав у будинок, внаслідок чого майор поліції помер на місці.

Митрополит Херсонський та Таврійський Іван від себе особисто від імені духовенства та віруючих Херсона висловив щирі співчуття сім’ї покійного.

Просмотров: 748