У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 113

Щоденно Українська Православна Церква допомагає військовослужбовцям ЗСУ, медикам, волонтерам й усім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто тринадцяту частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 112.

Києво-Печерська Лавра. З благословення намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла обитель направила до населених пунктів Херсонської області, які були звільнені від російської окупації, гуманітарну допомогу загальною масою в одну тонну.

Також Лавра передала засоби гігієни та продукти харчування на потреби ЗСУ.

Київська єпархія. 7-8 березня 2023 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія було здійснено чергову поїздку у Бахмутський район за участю духовенства Київської єпархії. Гуманітарний вантаж доставили благочинний Макарівського благочиння протоієрей Іоанн Немеш, ієрей Олег Король, протоієрей Борис Ковальчук, диякон Сергій Черников.

За дорученням вікарія Київської Митрополії єпископа Бишівського Кирила щомісяця в Макарівському вікаріатстві стараннями парафій УПЦ формують та відправляють гуманітарні вантажі для військових та цивільних на Схід України.

Цього разу раз було доставлено 7 тонн допомоги, в яку увійшли продукти харчування, медикаменти, теплі речі, питна вода, свічки, засоби гігієни, газові грілки, пічки-буржуйки.

Волонтерський рух “Парасолька”, який діє при столичному Вознесенському храмі, передав 7 ящиків ліків та 10 матраців для лікарні у прифронтовому місті Костянтинівка. Також учасники волонтерського руху роздали продуктові набори, ліки та інші необхідні речі у прифронтові міста Краматорськ та Торецьк.

Для храму свт. Димитрія Ростовського у прифронтовому місті Мирноград волонтери передали бензиновий генератор на 3 кВт та харчові продукти.

Декілька разів за останній час учасники волонтерського руху передали допомогу для міст Сіверськ та Часів Яр.

Також доставлено харчові продукти для міста Лиман.

Місія Милосердя Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань Української Православної Церкви з 20 по 23 лютого відвідала гарячі точки Харківщини та Донеччини.

Під час чергової благодійної місії священники передали гуманітарну допомогу Захисникам України та жителям прифронтових населених пунктів.

Співробітники Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань провели чергову видачу гуманітарної допомоги для переселенців, осіб з інвалідністю та соціально незахищених верств населення. Продуктові набори та засоби гігієни отримали 150 осіб.

Також завдяки співробітникам Соціально-гуманітарного відділу відбувся благодійний обід на Південному залізничному вокзалі столиці.

Окрім того, Соціальний відділ УПЦ передав сотні гуманітарних наборів переселенцям, нужденним пенсіонерам, особам з інвалідністю та Солом’янській Раді Ветеранів.

БФ “Фавор” передав медикаменти на нульовий кілометр у Бахмут.

Волонтери БФ “Фавор” закупили для двох мобільних трапезних у Києві (при Кирилівському монастирі та у районі Нивок) харчові продукти.

Також харчовими продуктами на весь місяць БФ “Фавор” забезпечив мобільні їдальні для нужденних у місті Дніпро.

Завдяки БФ “Фавор” харківські волонтери роздали 100 пар теплого шкіряного взуття для чоловіків і жінок.

Одеська єпархія. 26 лютого 2023 року на території ресторанного комплексу «Яхта» БФ «Родина Зарічанських» спільно з волонтерами Одеської єпархії провели благодійний ярмарок, кошти з якого будуть направлені на допомогу 19-річній дівчині-війсковослужбовцю ЗСУ, яку звуть Руслана Данілкіна. На жаль, вона постраждала від російського снаряду і в неї ампутовали ногу, але це її не зламало і вона хоче надалі служити своїй країні.

28 лютого 2023 року клірик Одеської єпархії протоієрей Андрій Полещук у рамках програми “УПЦ дякує ЗСУ” відвідав військовослужбовців, благословив їх на захист України та передав продукти харчування й похідні комплекти, необхідні у важких бойових умовах.

Керівник єпархіального відділу взаємодії із Збройними Силами України протоієрей Ілля Маніта та клірик Одеської єпархії протоієрей Діонісій Порицький разом зі священниками з інших єпархій відвідали зону бойових дій на Сході України. Від імені вірних Одеської єпархії отці передали військовим гуманітарну допомогу, а саме: продукти харчування, новий одяг, постільну білизну та засоби гігієни.

Олександрійська єпархія. Парафії Олександрійської єпархії зібрали понад сорок тисяч гривень благодійної допомоги для жителів Туреччини, які постраждали від землетрусу.

При Покровському монастирі Олександрії надали чергову допомогу вимушеним переселенцям.

Православні віряни сіл Кримки, Ясинуватки та Красносілля зібрали чергову грошову допомогу для ЗСУ.

Настоятель та парафіяни храму на честь Успіння Божої Матері смт Олександрівки взяли участь у допомозі для поранених наших Захисників. Спільними зусиллями було придбано постільну білизну для поранених воїнів.

Також для потреб ЗСУ зібрали кошти настоятель та парафіяни храму села Бандурове.

У православному просвітницькому центрі Олександрії парафії Олександрійської єпархії продовжують надавати допомогу для всіх потребуючих. Цього разу у добрій справі взяли участь настоятель та прихожани храму в ім’я апостолів Петра і Павла смт.Олександрійське. У приготуванні обіду взяли участь діти.

Чернівецька єпархія. 8 березня клірики Чернівецько-Буковинської єпархії протоієрей В’ячеслав Твердохліб та протоієрей Ілля Костенюк вчергове здали кров для поранених воїнів ЗСУ.

24 лютого після молебню за воїнів ЗСУ на парафії на честь Почаївської ікони Божої Матері смт Кельменці передали гуманітарну допомогу для наших Захисників на передову.

Парафіяни на чолі з настоятелем парафії ієреєм Олегом Лєкарем передали воїнам ЗСУ: берці, термобілизну, теплі шкарпетки, окопні свічки, сухе пальне, продукти, солодощі, чай, каву, м’ясні страви тощо.

Витрати на допомогу склали 55 тис. грн.

Парафія на честь Покрова Божої Матері смт Неполоківці (урочище Орошани) Кіцманського благочиння уже майже рік надає гуманітарну допомогу переселенцям зі Сходу України, які проживають у селищі та його околицях.

Сумська єпархія. 7 березня 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій передав українським бійцям 5 бронежилетів класу 4+. Цю допомогу вдалося реалізувати завдяки старанням голови Єпархіального центру духовної реабілітації військових та мирних громадян, що постраждали внаслідок війни, протоієрея Олександра Петренка.

Під час зустрічі з представниками військових у Єпархіальному управлінні владика подякував бійцям за їхній подвиг та захист нашої Батьківщини, побажав перемоги, Божої помочі та Покрову Пресвятої Богородиці. Також митрополит Євлогій подарував молитвослови українською мовою, видані з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

21 лютого 2023 року в один із військових підрозділів передано благодійну допомогу: тепловізор, термобілизну, спальний мішок та шоколад (загальна сума допомоги – 100 тис. грн).

Кошти на цю допомогу частково були зібрані в рамках єпархіальної акції «Допомога ЗСУ», частково – прихожанами парафії святителя Спиридона Триміфунтського с. Зелений Гай та небайдужими благодійниками.

Також парафії Сумської єпархії зібрали понад 100 тисяч гривень благодійної допомоги для жителів Туреччини, що постраждали від землетрусу.

Хмельницька єпархія. Парафіяни Михайлівського храму міста Деражня на чолі з настоятелем протоієреєм Георгієм Чернятинським передали чергову допомогу воїнам ЗСУ.

До цієї справи долучилися також православні віряни села Нижнє, яких організувала Лариса Горбаченко – мати загиблого Героя воїна Анатолія, який значну частину свого життя ніс послух пономаря.

Священнослужителі Красилівського благочиння Хмельницької єпархії привезли 18 тонн допомоги у деокуповане місто Херсон.

Докладніше про це читайте за посиланням.

Парафіяни Успенського храму смт Летичів через БФ “Волонтери Летичівщини” надали чергову допомогу військовим ЗСУ (засоби особистої гігієни, рукавиці і газові балони).

Волинська єпархія. Днями клірики Волинської єпархії священник Дмитро Перхун, священник Павло Шматюк та диякон Володимир Яворський доставили гуманітарну допомогу для військових на Харківський напрямок.

До збору благодійної допомоги долучилися парафіяни сіл Метельне, Залісоче, Карпилівка та селищ Цумань і Олика. Вихованці недільних шкіл підготували для наших захисників малюнки та листи, а також виготовили окопні свічки.

Священники Волинської єпархії передали в деокупований Ізюм гуманітарну допомогу.

Основну частину гумвантажу (ліки, медикаменти, підгузники, інвалідні візки, милиці, взуття, теплий одяг, продукти харчування тощо) отримала Ізюмська центральна міська лікарня Піщанської Богоматері, яка внаслідок російської окупації наразі перебуває в дуже тяжкому становищі.

Також священники передали для жителів деокупованих сіл взуття і 10 тис. грн на потреби дітей, які проживають на цих територіях.

Окрім того, священнослужителі надали допомогу сім’ї, будинок якої зазнав руйнування внаслідок попадання снаряду.

Організували волонтерський збір продукції та одягу серед православних парафій Волині та Києва клірики Волинської єпархії архімандрит Онуфрій (Куц), протоієрей Володимир Літвенчук, протоієрей Микола Омельчук.

Значну частину гуманітарної допомоги передали благодійники з Німеччини.

Рівненська єпархія. За рік війни віряни Іллінської парафії села Гвіздів наготували та передали понад 3 тонни різної харчової продукції для Захисників України. Нещодавно військовослужбовці вручили настоятелю церкви та прихожанам подячні грамоти.

21 лютого 2023 року православні волонтери передали питну бутильовану воду та одяг у волонтерський центр при Рівненській обласній військовій адміністрації. Як зазначили у центрі, питну воду передадуть українським Захисникам, які її потребують у найгарячіших точках. Одяг роздадуть вимушеним переселенцям.

21 тис. грн православна молодь Рівненщини передала для дітей, які проходять лікування в онковідділенні Рівненської обласної клінічної лікарні. Гроші на благодійність збирали ще під час різдвяних свят.

Ініціатором цієї доброї справи був диякон Павло Мачелюк.

Щотижня прихожанки Михайлівської церкви села Зоря збираються у церковній хатині, щоб наготувати українським Захисникам домашніх страв.

З початку війни тисячі вареників, пирогів, котлет відправили Михайлівська парафія відправила на передову.

Чергову порцію домашніх страв готували господині Михайлівської церкви села Зоря цього тижня. Усе приготовлене розділили на дві частини: одну відвезли воїнам, котрі проходять лікування та реабілітацію у Клеванському госпіталі, іншу – у Зорянську ТГ, звідти волонтери возять для українських воїнів у різні точки, де відбуваються воєнні дії.

7 березня 2023 року віряни та духовенство Рівненської єпархії зібрали та передали у Харківську область харчові продукти, овочі.

Гуманітарна допомога була передана через духовно-гуманітарну місію в зоні бойових дій на Сході України.

У Здолбунівську лікарню для українських Захисників віряни Михайлівської парафії села Новосілки привезли домашні страви.

Полтавська єпархія. 6 березня 2023 року волонтери центру “Благо” (керівник – протоієрей Андрій Сімон) відвідали Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини Полтавської обласної ради.

Від небайдужих людей волонтерами була надана гуманітарна допомога в вигляді засобів гігієни, за що керівництво будинку висловило велику подяку.

5 березня 2023 року, у Неділю Торжества Православ’я, голова єпархіального відділу соціального служіння та благодійності протоієрей Андрій Сімон, священник Сергій Дебре та волонтери центру “Благо” відвідали дітей, які проходять курс лікування в дитячому відділенні Полтавської обласної психіатричної лікарні ім. О. Ф. Мальцева.

В ході зустрічі діти мали змогу поспілкуватися зі священниками та пограти у цікаві ігри з волонтерами.

Від небайдужих людей вихованцям закладу була надана гуманітарна допомога у вигляді цукерок, шоколадок, бананів, йогуртів, ковбасних виробів.

Цього ж дня у храмах та монастирях Полтавської єпархії відбулися благодійні трапези для прихожан і всіх нужденних.

Житомирська єпархія. 21 лютого 2023 року духовенство і парафіяни Свято-Миколаївського собору м. Бердичева відправили до Гуманітарного штабу Бердичівщини чергову партію допомоги для потреб Збройних Сил України, внутрішніх переселенців та нужденних.

22 лютого 2023 року клірик Житомирської єпархії, настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці міста Андрушівка протоієрей Миколай Климчук і разом зі своїми парафіянами відправив чергову партію допомоги для потреб Збройних Сил України. Також до формування вантажу долучилися парафіяни Покровського храму села Городківка.

Для військових на передову завезли різні хлібобулочні вироби, фрукти, мед, варення, консервацію тощо.

З благословення митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, благочинний Новоград-Волинського округу протоієрей Стефан Маркевич передав кошти (12 566 грн.), які були зібрані на масляному ярмарку у храмах міста Звягель дружині пораненого бійця ЗСУ Дмитра Гудзя, який втратив руку і зараз готується до протезування.

Благочинний Андрушівського округу архімандрит Макарій (Гаврилів) разом з прихожанами Покровського храму села Гальчин та храму в ім’я преподобного Агапіта Печерського міста Андрушівки передав чергову харчову допомогу на військовий шпиталь для воїнів Збройних Сил України.

Ніжинська єпархія. З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента на монастирській кухні Благовіщенського чоловічого монастиря у м. Ніжині було приготовано понад 250 банок м’ясної тушонки, яка у найближчий час буде доправлена для воїнів на фронт.

Благочинний 1-го Ніжинського округу протоієрей Михаїл Борканин та голова єпархіального відділу з благодійності та соціального служіння протоієрей Олександр Гладиш відвідали ніжинські малозабезпечені родини та нужденних людей і передали їм благодійну допомогу від єпархії.

Настоятель Михайлівського храму села Крути протоієрей Василій Вільховецький разом з парафіянами передали воїнам на передову маскувальні сітки, окопні свічки, теплі шкарпетки та продукти харчування.

Частину харчових продуктів відправлять також жителям деокупованих територій Сходу України.

Настоятель Успенського храму смт Бахмач протоієрей Василій Гладиш передав волонтерам 5 тис. грн на закупівлі приладу нічного бачення для військових.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента настоятель Вознесенського храму с. Сокиринці Прилуцького району протоієрей Василій Булах доставив до Святогірської лаври черговий гуманітарний вантаж, який був зібраний парафіянами Ніжинської єпархії у лютому.

Зокрема, братії обителі було передано 350 кг молочно-сирної продукції, близько двох тонн різноманітних продовольчих товарів та майже 50 тис. грн. Частину гуманітарного вантажу після доставки у лавру було передано Захисникам України на передову.

Настоятель Миколаївського храму села Курінь Бахмацького благочиння священник Андрій Завадський спільно з колективом сільської ради передав військовим волонтерам продукти харчування, які були зібрані парафіянами Миколаївського храму.

Голова єпархіального відділу з благодійності та соціального служіння протоієрей Олександр Гладиш передав до харчоблоку Бахмацької лікарні-хоспісу благодійну допомогу у вигляді продуктів харчування.

Вінницька єпархія. 9 березня 2023 року до Успенської Святогірської Лаври вчергове був доставлений гуманітарний вантаж загальною масою понад 5 тонн.

Збір та доставку вантажу організував керівник єпархіального відділу благодійності диякон Георгій Толчев.

Основну частину вантажу склала консервація, яку пожертвували зі своїх запасів парафіяни з усієї Вінниччини. Крім того, до акції милосердя долучилися і жителі інших регіонів України, а також іноземці.

Намісник Святогірської лаври митрополит Арсеній подякував вірянам та духовенству Вінницької єпархії за допомогу та підтримку обителі.

Запорізька єпархія. Під керівництвом ієрея Іоанна Юрцуна небайдужі парафіяни храмів міста Запоріжжя продовжують годувати нужденних людей.

Прихожанин храму праведного Петра Калнишевського міста Запоріжжя Діонісій пожертвував два бензинових генератора RZTK G 3500 для воїнів, які на передові захищають Україну від загарбників. До бійців допомогу доставили клірики єпархії протоієрей Вадим Шаповал і протоієрей Андрій Антонюк.

Кіровогорадська єпархія. У Кропивницькому віряни Благовіщенського храму УПЦ з початку року видали понад 6,5 тисяч безкоштовних обідів. Обіди готуються та видаються кожного дня без вихідних.

На благодійних ярмарках, які відбулися перед початком Великого посту, у Кіровоградській єпархії зібрали 300 тис. грн на потреби Заахисників України. Ці гроші направлено на закупівлю засобів захисту (дрони, каски, бронежилети, аптечки тощо) для місцевих підрозділів ЗСУ.

Мукачівська єпархія. Уже традиційно у п’ятницю першого тижня Великого посту монахи Ужгородського Воскресенського чоловічого монастиря передають освячене коливо лікарням міста Ужгород.

Цьогоріч чернецтво передало освячене коливо воїнам ЗСУ, які зараз перебувають на стаціонарному лікуванні в медзакладах міста.

Харківська єпархія. 3 березня 2023 року на прохання керуючого єпархією віряни Харкова передали для маленьких мешканців Ізюма дитячий одяг та взуття. Також було надано фінансову допомогу в обсязі близько 25 тисяч гривень для закупівлі медичних препаратів для дітей та дорослих.

Кременчуцька єпархія. Всіхсвятська парафія села Семенівка передала для військовослужбовців ЗСУ флісові шапки, рукавиці, консервацію, тушонку, овочі та солодощі.

Парафії сіл Березоточа, Вовчик, Литвяки передали для Захисників Бахмута Харчові продукти, окопні свічки, в’язані светри та шкарпетки.

Настоятель Покровської церкви села Березоточа протоієрей Роман Кулинич, окроплюючи в дні Хрещення Господнього домівки вірян, які проживають у селах Березоточа, Вовчик, Литвяки, Висачки, Тишки та Крутий Берег, зібрав 38 тис. грн та придбав для наших 5 рацій для Захисників України.

Соціальний відділ Кременчуцької єпархії продовжує готувати благодійні обіди та передавати необхідні речі нужденним.

Храми Кременчуцької єпархії на благодійних ярмарках зібрали 65 тисяч гривень на потреби ЗСУ.

Зібрані кошти використають для придбання медикаментів та речей першої необхідності для українських військовослужбовців, повідомляє єпархіальна пресслужба.

Просмотров: 475