Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам, учасникам та гостям XIІ конференції «Студентська наука в духовній школі»

ОРГАНІЗАТОРАМ, УЧАСНИКАМ ТА ГОСТЯМ

XIІ ЩОРІЧНОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

«СТУДЕНТСЬКА НАУКА В ДУХОВНІЙ ШКОЛІ»

 

Ваше Високопреосвященство! Дорогий владико ректоре!

Всечесні отці, брати і сестри! Шановна студентська молодь!

 

Сердечно вітаю Вас із початком роботи традиційного студентського наукового форуму «Студентська наука в духовній школі».

Сьогодні ми відкриваємо вже дванадцяту студентську конференцію. На жаль, у березні минулого року, у зв’язку з російською військовою агресією проти України, Київська духовна академія не змогла провести запланований студентський науковий форум. Однак цього року, незважаючи на те, що воєнний стан в Україні триває, ми змогли зібрати у Києві молодь із різних навчальних закладів як духовних, так і світських для обговорення важливих тем церковного життя. Окрім очної участі в конференції передбачена можливість і дистанційних виступів.

Важливо, що в цей важкий для нашої Батьківщини час Київська духовна академія не тільки забезпечує повноцінний навчальний процес, але й зберігає традиції наукового життя: виходять друком навчальні посібники та періодичні видання, проводяться наукові конференції.

У 2023 р. Українська Православна Церква святкує низку визначних ювілеїв. Деякі з них безпосередньо пов’язані з Києво-Печерською Лаврою та з Київською духовною академією. Зокрема, цього року виповнюється 950 років з дня преставлення преподобного Антонія Печерського – засновника чернецтва в наших землях. Вивчення життєвого шляху преподобного Антонія є актуальним завданням для церковної науки. І сьогодні є проблемні питання, пов’язані з ранньою історією Печерського монастиря, які потребують фахового обговорення. Важливо, щоб і випускники Київських духовних шкіл зверталися у своїх кваліфікаційних роботах до історії Печерського монастиря, на території якого розташована Академія.

Також у 2023 р. виповнюється 90 років з дня преставлення святителя Василія (Богдашевського) – останнього ректора дореволюційної Київської духовної академії. Життєвий шлях святого Василія багато в чому є для нас взірцем. Владика Василій був талановитим богословом, гарним знавцем Святого Письма Нового Завіт та був глибоко благочестивою людиною. В роки, коли до влади в Києві прийшли більшовики, святитель Василій показав себе справжнім захисником канонічного устрою Церкви. Він виступав як проти обновленського розколу, так і проти незаконної самосвятської ієрархії на чолі з Василієм Липківським. Святитель Василій (Богдашевський) завжди зберігав вірність канонічній Православній Церкві. До останнього дня свого життя він звершував богослужіння у Богоявленському соборі вже закритого Братського монастиря. І помер владика, прямуючи до храму.

Святий Василій є взірцем і богословської освіченості, і особистого благочестя, і вірності Святій Церкві. Сьогодні для студентів духовних шкіл, які готуються стати пастирями Церкви, важливо та корисно наслідувати цей приклад служіння Богу і людям.

Сучасність ставить перед нашою Церквою чимало непростих питань. Вони стосуються богословського вчення, канонічного устрою та історії Церкви. А тому важливо зберігати майданчики фахового обговорення цих питань. Саме таким майданчиком і є нинішня конференція.

Я сердечно бажаю усім учасникам та гостям конференції благословенних успіхів у вивченні різних аспектів Священного Передання Православної Церкви. Молюся, щоб Господь наш Іісус Христос направив усіх нас на всяку істину і допоміг провести своє життя в благочесті та чистоті.

Закликаю Боже благословення на Ваші труди!

ОНУФРІЙ

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

14 березня 2023 р.

м. Київ

Просмотров: 481