Влада призначила УПЦ “ворогами” — Аналітичний матеріал ЗМІ

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує аналітичний матеріал щодо ситуації навколо Києво-Печерської Лаври та Української Православної Церкви, підготовлений редакцією «Перший аналітичний. KTime» 15 березня 2023 року.

«В останні дні тема протистояння влади України з Українською Православною Церквою набула нового обігу. 10 березня стало відомо, що Національний заповідник “Києво-Печерська Лавра” розриває договір про використання Нижньої Лаври з Українською Православною Церквою. Чиновники зобов’язали ченців УПЦ залишити територію Лаври до 29 березня 2023 року.

У своєму рішенні музейники посилаються на висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Міністерства культури та інформаційної політики, а також указ президента України від № 820/2022 “Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 1 грудня 2022 року “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Всі ці документи так чи інакше таврують УПЦ “релігійною організацією, центр якої перебуває у державі-агресорі”. Втім, за даними української служби британського інформагентства ВВС, сама експертиза, на основі якої розірвали договір оренди з УПЦ, не буде опублікована і отримала гриф “для службового користування”. Як пише видання, одним з основних аргументів для розірвання договору оренди в ній названо “варварську перебудову музейних приміщень”.

Проте, враховуючи кампанію з планомірного утиску Української Православної Церкви з метою подальшої заборони її діяльності, яку влада України проводить з листопада 2022 року, не викликає сумнівів політичне підґрунтя цього рішення.

У самій УПЦ назвали вимогу залишити територію Києво-Печерської Лаври такою, яка не має нічого спільного із законодавством України. Як заявив намісник монастиря, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел (проти якого указом президента Володимира Зеленського за останні кілька місяців було двічі введено санкції), покидати Лавру ченці не мають наміру.

“Ми не маємо наміру виселятися і не будемо, бо зараз є закони, які на боці людини. Нам погрожують, що з нами розправляться – це не 17-й рік. Сьогодні є світова спільнота, є якась культура… Ми не колаборанти, ми громадяни своєї країни, ми люди, які тут (у Лаврі) живуть з 1988 року, багато хто не має іншого місця, крім цього”, – зазначив він.

У неділю, 12 березня, в день пам’яті Усіх Святих Києво-Печерських, у Нижній Лаврі зібралося кілька тисяч віруючих Української Православної Церкви, які молилися просто неба. Вони прийшли засвідчити свою підтримку братії Лаври, виступаючи проти її вилучення у Церкви. Примітно, що жодне мейнстрімне українське ЗМІ не показало фото та відео з цього багатолюдного святкового молебню.

Однак, хоч би що говорили в УПЦ, схоже, влада вже призначила її представників “ворогами”. Про це можна судити за заявами депутатів від правлячої партії “Слуга народу”, міністра культури та самого президента.

У своєму відеозверненні від 12 березня Володимир Зеленський фактично прямо назвав представників УПЦ “агентами Кремля” та звинуватив їх у “крадіжці наших цінностей”.

“І ми продовжимо цей наш рух. Ми не допустимо, щоб у держави-терориста залишилася бодай якась можливість маніпулювати духовністю нашого народу, руйнувати українські святині – наші лаври – або красти з них будь-які цінності”, – заявив президент.

За останній тиждень міністр культури Олександр Ткаченко і нардеп від партії “Слуга народу” Микита Потураєв як мінімум двічі назвали мощі святих, що знаходяться в Лаврі, “музейними експонатами”, звернувшись до СБУ за “допомогою в їх збереженні”. Крім того, Ткаченко прямо натякнув ченцям УПЦ на те, що залишитися у Лаврі їм дозволять лише у разі переходу до Православної церкви України, утвореної у 2018 році під час виборчої кампанії експрезидента Петра Порошенка.

Потураєв також побічно пригрозив насельникам Лаври фізичною розправою з боку “патріотично настроєної громадськості”.

“Нам потрібно готуватися і до того, що до Києво-Печерської Лаври прийде і патріотично налаштована громадськість, зокрема, ветерани війни, щоби підтримати її звільнення від представників московського патріархату”, – сказав нардеп.

На сьогодні усе свідчить про те, що влада має намір реалізувати ці погрози та насильно виселити з Києво-Печерської Лаври ченців Української православної церкви після 29 березня. Самі ченці йти не мають наміру. Але жодних реальних важелів для того, щоб вплинути на владу чи відстояти свій монастир, у них немає. Зараз питання, схоже, полягає лише в тому, наскільки далеко зайде влада у застосуванні сили при виселенні ченців (побиття, арешти, застосування вогнепальної зброї чи спецзасобів).

Що ж до подальших планів Офісу президента на Лавру, їх нещодавно досить точно описав голова Держслужби з етнополітики та свободи совісті, багаторічний лобіст ПЦУ та затятий прихильник заборони УПЦ Віктор Єленський. За його словами, держава має намір укласти договір про користування Лаврою “з іншою чернечою громадою, яка не є МП”. Очевидно, що під цим Єленський має на увазі ПЦУ, у складі якої кількості ченців навряд чи вистачить навіть на один монастир, і яку, як і раніше, не визнають більшість із 15 Помісних Православних Церков у світі.

Утім, канонічні питання та навіть питання володіння церковним майном для української влади у боротьбі проти УПЦ є вторинними. Очевидно, що в Офісі президента виписали церкві політичний вирок ще минулої осені й тепер мають намір довести справу до її законодавчої заборони. Те, в якому форматі після цього існуватимуть громади Української Православної Церкви (чи дозволять їм зберегтися як окремим храмовим громадам на приватизованій ними землі, чи переслідуватимуть за допомогою СБУ та конфіскуватимуть майно, заганяючи віруючих молитися по квартирах та приватним будинкам) – поки що невідомо. Але рішення влади “ліквідувати” УПЦ є очевидним».

Дивіться також фото: Києво-Печерська Лавра до і після її передачі Церкві 

Просмотров: 5036