Щодо хулителів з «Байрактар News» досі не розпочате провадження — Юрвідділ УПЦ

На коміків, які наприкінці минулого року у програмі «Байрактар News» публічно глумилися над християнськими символами та ображали релігійні почуття православних християн ще 15 грудня 2022 року до правоохоронних органів була подана заява про вчинення кримінального правопорушення в ч. 1 ст. 161 КК (розпалювання ворожнечі). В Юридичному відділі УПЦ повідомляють, що і досі до Київської Митрополії не надійшло відомостей про те, чи принаймі розпочато розслідування у цій справі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що усі скарги на бездіяльність слідчого, запити та листи у відповідні органи та суд довгий час лишалися без відповідей. «Лише цими днями від працівників правоохоронного органу вдалося дізнатися, що “заяву розписано на дільничних”, будь-які інші відомості відсутні. Отже, на цей час взагалі невідомо, чи виконано судове рішення, яким зобов’язано внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань», — пояснюють юристи УПЦ.

У той самий час щодо єпископів та священників УПЦ силовими структурами з поспіхом відкриваються кримінальні провадження за звинуваченням у розпаленні ворожнечі під час церковної проповіді, через яку священнослужителі намагаються відстоювати свої релігійні переконання.

«Ця ситуація не лише демонструє бездіяльність Печерського управління поліції ГУНП у м. Києві, Печерської окружної прокуратури м. Києва, Головного управління Національної поліції м. Києва розпочати досудове розслідування за заявою про вчинення кримінального правопорушення, але свідчить про спротив правоохоронних органів намаганням Київської Митрополії Української Православної Церкви у законний спосіб захистити порушені права вірних Української Православної Церкви; не допустити скоєння нових кримінальних правопорушень. Вказаний відеозапис викликає у громадян обурення у зв’язку з принизливим ставленням до Української Православної Церкви та її священнослужителів», — пояснюють в Юридичному відділ УПЦ.

Просмотров: 3283