Ієрархи Сербської та Болгарської Православних Церков виступили на підтримку УПЦ

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука надіслав ієрархам Сербської та Болгарської Православних Церков листи, у яких розповів про ситуацію в українському Православ’ї. У відповідь на повідомлення митрополита Луки єпископ Горнокарловацький Герасим (СПЦ) звернувся до Уряду Хорватії з проханням захистити в Європарламенті Українську Православну Церкву. Митрополит Ловчанський Гавриїл (БПЦ) повідомив митрополита Луку, що його лист був опублікований болгарською мовою в низці ЗМІ та спричинив дуже великий резонанс у болгарському суспільстві. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на телеграм-канал митрополита Луки.

У своєму листі Голові Уряду Хорватії Андрію Пленковичу єпископ Горнокарловацький Герасим просить його поінформувати своїх європейських колег про те, що в Україні зневажаються права та свободи громадян, здійснюється правове насильство щодо вірян УПЦ та ведеться планомірне знищення УПЦ.

«УПЦ як єдина канонічна Церква страждає від терору, який позбавляє її основних прав людини, що також виражено у Хартії основних прав Євросоюзу, а саме у Частині II, під заголовком СВОБОДИ, стаття 10 – свобода думки, совісті та релігії», – зазначив ієрарх Сербської Церкви.

Як зауважив владика Герасим, з початку війни в Україні «в УПЦ насильницькими методами або внаслідок незаконних дій державних чиновників конфісковано понад 250 храмів, близько 100 перебувають у процесі конфіскації».

«У парламенті вже зареєстровано кілька законопроєктів, які передбачають заборону чи обмеження прав УПЦ. Дванадцятьох єпископів УПЦ позбавили громадянства, що є основною метою їхньої депортації за межі України, а також полігоном для можливого позбавлення громадянства та переслідування десятків інших священнослужителів УПЦ», − додав ієрарх.

«Саме з цієї причини ми ще раз апелюємо до Вас та просимо Вас допомогти настільки, наскільки це у Ваших силах, а саме: проінформувати про це компетентні європейські організації з метою збереження основних прав і свобод людини», – підсумував він.

Митрополит Ловчанський Гавриїл, відповідаючи на лист митрополита Луки, зазначив, що знав про проблеми УПЦ, але не думав, що боротьба за знищення Української Церкви має такі масштаби.

«Отримав ваш братський лист, який болем зворушив до глибини душі. Ми, дорогий Владико, знали про величезні проблеми життя братської канонічної УПЦ, але ми зовсім не думали, що боротьба за знищення Вашої святої Церкви дійшла до таких крайніх меж», − написав болгарський ієрарх.

«Після того, як переклали болгарською мову Вашого листа, ми його опублікували на церковному сайті Ловчанської єпархії, потім він був опублікований в низці інших громадських електронних ЗМІ, що читаються, й в одній національній газеті Болгарії. Після цього було дуже багато коментарів читачів, які були дуже здивовані, що таке можливе в одній демократичній країні як Україна, і висловлювали величезне співчуття та підтримку канонічній УПЦ», – повідомив владика Гавриїл.

Також архіпастир наголосив, що Українська Православна Церква є духовною сіллю України, «в ній мешкає повною мірою благодать Святого Духа».

«Ваша Церква вдень і вночі молить Бога про мир, благополуччя та Боже благословення для Вашої батьківщини України та про мир усього світу. Тому будь-яка війна проти УПЦ – це війна проти Пастиреначальника та Спасителя Господа Іісуса Христа», – додав він.

Окрім того, владика Гавриїл навів слова одного православного архієрея, який говорив: «Митрополит Онуфрій став символом молитви, символом стояння за чистоту віри та канонічного устрою для всього Православ’я».

«Ви, дорогий Владико, як і всі Ваші архієреї мученики-сповідники, наслідуєте Вашого Блаженнішого Владику Онуфрія і йдете хресним спасительним шляхом Господа нашого Іісуса Христа. Ми, Ваше Високопреосвященство, з початку війни, у всій нашій єпархії за кожною святою Літургією додаємо молитви за мир у братній Україні», − написав митрополит Гавриїл.

Просмотров: 10347