Лондонський ієрарх про вигнання ченців із Лаври: Востаннє таке відбувалося в радянський період

Єпископ Лондонський і Західно-Європейський Іриней опублікував зверненням, у якому заявив, що вигнання ченців із Києво-Печерської Лаври та інші утиски прав духовенства й вірян Української Православної Церкви — це те саме, що робили більшовики. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Великобританської і Західно-Європейської єпархії.

Єпископ Іриней звернув увагу, що востаннє, коли світ бачив подібне переслідування християн і коли ми чули такі блюзнірські вислови та були свідками поширення відвертої брехні й ненависті проти Церкви, був радянський період.

«Чи повинен світ тепер стояти мовчки осторонь, коли те саме починається знову у столітті ХХI?» – наголосив ієрарх.

Владика підкреслив, що ченці Лаври – це не політики і не вороги ні держави, ні народу.

«Це смиренні люди, які обрали життя самозречення у слідуванні за Богом, зберігаючи духовну спадщину місця, яке понад тисячоліття було священним для православних християн України та православних християн усього світу», – сказав він.

Лондонський ієрарх закликав усіх, хто має будь-які засоби для впливу, «виступити на підтримку тих, кого так несправедливо переслідують на очах усього світу»:

«Продовжуйте протистояти війні та долучайтеся до високої мети зупинити цю трагедію. Поговоріть зі своїми політичними представниками і дайте їм знати про те, що відбувається, і про необхідність покласти цьому край. Зателефонуйте своїм членам парламенту, сенаторам та конгресменам; говоріть у контексті, в якому ви самі можете привернути увагу до таких питань. Закликайте щосили й до всіх, хто почує, що має запанувати мир, свобода віросповідання має бути захищена, а пропагандистське використання трагічної війни для виправдання нових трагедій є неприпустимим!», – зазначив архіпастир.

«Усіх благочестивих християн я передусім закликаю молитися. Вблагаємо нашого Всемогутнього Господа, щоб Він сотворив чудо серед Своєї благочестивої пастви в Україні», – йдеться у звернення єпископа Іринея.

Просмотров: 8520