Доступ до печер в Києво-Печерській Лаврі сьогодні відкритий

22 березня 2023 року комісія Міністерства культури України провела роботу з обстеження в Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври. Як зазначив блюститель цих печер, близько 11 вони завершили роботу. Відтепер Дальні та Ближні печери відкриті для паломників. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Вранці в середу Дальні печери монастиря були зачинені для вірян. Члени комісії у присутності представників Лаври оглядали мощі Києво-Печерських святих та раки, в яких вони спочивають. За повідомленням блюстителя Дальніх печер архімандрита Даміана (Радзіховського), «комісія завершила роботу. До 16 печери сьогодні будуть відкриті».

«На кожному об’єкті були представники монастиря – огляд проходив у спокійній робочій обстановці, без жодних маніпуляцій», — розповів отець Даміан.

Ближні печери сьогодні відкриті для молитовного поклоніння, їх можна відвідати до 16:00.

Отець-блюститель зазначив, що попередньо Ближні і Дальні печери будуть відкриті щодня й працюватимуть за старим розкладом (9.00 ранку до 16.00) до 29 березня.

Окрім того, сьогодні статутне богослужіння, традиційний акафіст Успінню Божої Матері та літургію Передосвячених Дарів за участю численних парафіян та паломників у Хрестовоздвиженському храмі обителі очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій.

Нагадаємо, 20 березня від керівництва національного заповідника «Києво-Печерська лавра» на адресу монастиря надійшов лист з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості «культурних цінностей».

Просмотров: 6854