Яка ситуація довкола Лаври зараз? – розповідає митрополит Климент (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар Голови відділу митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента щодо ситуації навколо Києво-Печерської Лаври станом на 23 березня 2023 року.

«Наразі в Лаврі відбуваються богослужіння, відбувається церковне життя, але звичайно відчувається неспокій, тому що немає ніякої конкретики від держави стосовно їх планів і підстав для тих всіх заяв, які були озвучені», – сказав митрополит Климент.

За його словами, «Міністр культури і інформаційної політики пан Ткаченко перетворив всю цю ситуацію із відселенням монахів на певний телесеріал», адже кожна нова заява пана Міністра заперечує попередню.

«Чисто політичний шантаж: тобто потрібно відселити монахів однієї конфесії для того, щоб дати місце тут представникам іншої конфесії. Коли ж все-таки стало зрозуміло, що в іншої конфесії немає тих представників і не буде кому із “ПЦУ” тут просто проживати і утримувати весь цей комплекс споруд, в тому числі і печери, і храми, не кажучи уже про інші споруди, то тоді вдалися до якихось інсинуацій під жалюгідними вмовляннями “залишайтеся тут, тільки переходьте в ПЦУ”», – зазначив Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

На думку ієрарха, ніхто із братії Києво-Печерської Лаври на ці всі заклики не пристає, оскільки «”ПЦУ” себе виставляє абсолютно агресивною організацією, яка все своє існування базує на агресії, на рейдерстві, на захопленні, на погрозах, на шантажі».

Стосовно заяв про те, що Нижня Лавра буде повністю на утриманні Міністерства культури, митрополит Климент зауважив, що «ми бачимо приклад Верхньої Лаври, де Міністерство культури до аварійного стану довело цілу низку споруд, які з радянських часів як стояли понівечені, так і досі немає ніякого зрушення з місця».

«Хоч і написано, що там “велика реставрація”, але окрім таблички нічого на цю реставрацію не вказує», – підкреслив владика.

 

Просмотров: 9745