Грузинський Патріарх Ілія ІІ звернувся до Константинопольського Патріарха Варфоломія щодо ситуації навколо УПЦ

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія ІІ направив листа Константинопольському Патріарху Варфоломію з приводу ситуації, яка склалася навколо Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Грузинської Православної Церкви.

Висловивши глибокий біль у зв’язку з російсько-українською війною, Святіший Патріарх зазначив, що «окрім вищезазначеного, ми занепокоєні обставинами, у яких нині перебуває Українська Православна Церква».

Його Святість пояснив своє звернення до Константинопольського Патріарха тим, що «Уряд України, який керує країною в час війни, має власну позицію щодо цього й не бере до уваги глибинні релігійні міркування».

Він нагадав, що «переважна більшість священнослужителів, ієрархів і прихожан Української Православної Церкви виявили відданість своїй країні під час цієї війни, а їхня одностайність також посприяла силі України». На переконання Предстоятеля Грузинської Церкви, те, що є «ті, хто має іншу позицію», «не змінює загальну картину».

«Надзвичайно важливим є і те, що, відповідно до рішення Синоду, Блаженніший Митрополит Онуфрій відокремився від Руської Церкви та зробив деякі кроки для початку переговорів. Також важливим є те, що прагнення цієї Церкви дотримуватися канонічних правил у будь-яких церковних питаннях обумовлена веденням її представниками духовного способу життя, що визнавалося протягом століть і зовсім не обов’язково означає покірність іншій Церкві», — зазначив він.

Патріарх Ілія ІІ звернув увагу на напружену ситуацію навколо Києво-Печерської Лаври та «негаразди й з іншими храмами та монастирями».

«Можна казати напевне, що Українська Православна Церква опинилася в дуже складному становищі з багатьох боків», — наголосив він.

Звертаючись до Патріарха Варфоломія, Католикос-Патріарх всієї Грузії закликав його «якщо це можливо, Ви могли б допомогти зменшити напругу, для чого, на нашу думку, потрібно було б створити умови для мирного співіснування на першому етапі, а згодом зробити мирний крок до взаємного зближення».

«Зараз Православний світ стикається з низкою серйозних викликів, і в цих умовах будь-який позитивний крок був би дуже цінним. Хотів би завершити цей лист словами Святого Апостола Павла: «Прагніть зберігати єдність духу в союзі миру» (Єф. 4: 3). Нехай Господь дарує мир Україні й всьому світу», — йдеться насамкінець у зверненні.

Просмотров: 66368