Українське МЗС стосовно Церкви почало робити заяви в стилі російської пропаганди

Після виголошення доповіді в ООН, зміст якої вказує на дискримінацію УПЦ з боку української влади, представник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко оприлюднив на своїй сторінці у Facebook заяву, яка замість аргументів складається лише з суцільних шаблонів, притаманних російській пропаганді. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини звернули увагу на дискримінаційні щодо УПЦ законопроєкти № 8221, № 8262, № 8371, а також на те, що у різних містах України СБУ провела обшуки в монастирях, офісах та навчальних закладах Української Православної Церкви. За даними організації, в деяких випадках співробітники спецслужби допитували священнослужителів з використанням поліграфа. Представники місії ООН висловили стурбованість з приводу того, що дії влади в Україні, спрямовані проти УПЦ, можуть мати дискримінаційний характер.

Також в УВКПЛ наголосили на тому, що усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, повинні бути забезпечені правом користуватися всім спектром прав на справедливий судовий розгляд.

У відповідь на це представник українського МЗС Олег Ніколенко оприлюднив на своїй сторінці у Facebook заяву, у якій зазначив, що «Україна – демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання». Разом з тим, чиновник заявив, що «свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку».

Оскільки розділ доповіді УВКПЛ, який прокоментував Олег Ніколенко, стосується виключно дискримінації щодо УПЦ, то його допис слід розуміти як відкрите звинувачення всієї УПЦ в діяльності проти національної безпеки. Зробивши це без жодного посилання на справедливий судовий вирок, представник МЗС України лише підтвердив правдивість висновків офісу Управління Верховного комісара ООН з прав людини і вкотре проявив відверте наклепницьке та дискримінаційне ставлення держави до мільйонів її громадян, які за релігійними переконаннями не бажають зрікатися Української Православної Церкви.

І хоча пан Ніколенко закликав УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок і базувати свої доповіді на фактах, сама реакція МЗС України, а до того – українського омбудсмена Д. Лубінця, красномовно свідчать міжнародному співтовариству про наявність серйозних порушень з боку держави фундаментального права на свободу релігійних переконань.

Не маючи можливості аргументовано заперечити очевидні факти, зафіксовані міжнародною організацією, представник МЗС вдався до заяв, стиль яких відповідає хіба що характерним рисам російської пропаганди.

Нагадаємо, в усіх офіційних заявах Предстоятеля та Священного Синоду Української Православної Церкви щодо війни в Україні міститься засудження російського агресивного вторгнення та висловлюється цілковита підтримка нашій Батьківщині у її захисті від ворога. Серед Захисників України є тисячі вірян Української Православної Церкви. Велика кількість віруючих УПЦ, зокрема і діти священників, у лавах ЗСУ віддали свої життя за Батьківщину.

Також в Українській Православній Церкві щоденно реалізовується гуманітарна підтримка української армії. Так, лише за минулий рік в УПЦ передали для ЗСУ 30 млн грн, 180 тонн гуманітарної допомоги й 80 авто.

Водночас віряни Української Православної Церкви дійсно стикаються із дискримінацією за релігійною ознакою. Зокрема, нещодавно у Чернівецькій області поліція безпідставно завадила паломницькій поїздці вірян УПЦ до Почаївської лаври. Всупереч усім нормам Закону України, автобуси, на яких мала відбутися паломницька поїздка, були конфісковані, а багатодітний водій пенсійного віку отримав наказ наступного дня з’явитися у військкомат із речами. Також є численні випадки рейдерського захоплення храмів та перереєстрації статутів релігійних громад УПЦ на основі проведення зборів територіальної, а не релігійної громади.

Окрім того, слід згадати про те, що у ці дні влада проводить дії, направлені на незаконне виселення ченців Києво-Печерської Лаври, які відроджували з руїн цю святиню.

Коментарі чиновників та матеріали низки ЗМІ щодо ситуації з Лаврою носять відверто дискримінаційний характер: братію Печерського монастиря, а також багатомільйонну паству Української Православної Церкви звинувачують у зв’язках із Кремлем і навіть у підлеглості ворогам нашої Батьківщини. Слід зазначити, що в одному з таких коментарів Міністр культури пан Ткаченко заявив, що ченці знають, що необхідно зробити, щоб залишитися в обителі. Цим самим вочевидь Міністр натякнув лаврським насельникам на необхідності переходу у «правильну» церкву.

Очевидним фактом є те, що такі незаконні дії та безпідставні заяви сприяють не лише дискримінації значної частини громадян України, а і розпалюють міжрелігійну ворожнечу в нашій країні.

Просмотров: 1980