В Івано-Франківській єпархії попередили ініціаторів захоплення останнього храму УПЦ в місті про кримінальну відповідальність

У ЗМІ та соціальних мережах масово розповсюджуються заклики прийти на “звільнення” храму Різдва Христового в Івано-Франківську та його “передачу під управління Українського патріархату”. В Івано-Франківській єпархії попередили організаторів акції, що вони порушують як мінімум дві статті Кримінального кодексу України, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Прибічники «ПЦУ» анонсували захоплення останнього храму УПЦ, який залишився в Івано-Франківську – собору Різдва Христового. Звернення активістів опубліковано у telegram-каналі «Івано-Франківськ 24/7 ONLINE».

«Звертаємось до всіх жителів міста Івано-Франківська. У нашому місті залишається одна церква, яка належить московському патріархату. Цього вівторка, 28 березня, о 15:00 за адресою вулиця Довженка, 2 відбудеться офіційне звільнення цієї церкви та її передача під управління Українського патріархату», – йдеться у повідомленні. Рейдери пообіцяли відібрати храм «у рамках чинного законодавства та не порушувати його».

В пресслужбі Івано-Франківської єпархії звертають увагу, що у заклику описано намір щодо вчинення ряду злочинів та правопорушень, передбачених кримінальним кодексом України: зокрема, Статті 161. “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”; формулювання в оголошені прямо формують намір на вчинення злочину за ст. 353 Кримінального кодексу України “Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи”.

Окрім того, щодо закликів до громадської акції, яка названа “офіційним звільненням” — це пряме порушення Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, Стаття 19. Гарантії законності в умовах воєнного стану. Адже, в умовах воєнного стану забороняються проведення страйків, масових зібрань та акцій, підкреслюють в єпархії.

«Отже, ініціатори “акції” порушують як мінімум 2 статті Кримінального кодексу України. При чому, склад злочину за першою статтею вже є, незалежно від вчинення подальших дій», — наголошують в Івано-Франківській єпархії та закликають ЗМІ та лідерів громадської думки не поширювати заклик, тим самим утриматися від кримінальних правопорушень в умовах воєнного стану. Містян — проявляти законослухняність та не брати участь у сумнівних акціях, які мають ознаки злочину, а правоохоронні органи — не допустити протизаконні дії та забезпечити дотримання правопорядку.

Просмотров: 14371