На Тернопільщині підпалили храм УПЦ (фото, оновлено)

У ніч на 28 березня 2023 року було здійснено підпал храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці в селі Кордишів Шумського благочиння Тернопільської єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Тернопільської єпархії.

Як повідомив настоятель громади, власник ділянки, на котрій був зведений храм, протоієрей Георгій Цезарук, підпал був вчинений о першій годині ночі, коли у вівтар закинули займисту суміш: священника одразу повідомили про пожежу і за годину він вже був біля свого палаючого храму.

“Згоріло все, що було у вівтарі, не вціліло нічого, чаші, Євангеліє, престол, антимінс, також вогонь перекинувся на середню частину храму”, – розповів настоятель.

За даним злочином відкрите кримінальне провадження.

Зі слів отця Георгія, новий храм будувався та готувався до освячення у 2023 році. “Громада готувалася до освячення на свято Різдва Іоанна Предтечі. Після втрати попереднього храму і всього майна громади у 2019 році, коли нерухомість перейшла у розпорядження ПЦУ, богослужіння відновилися саме на це свято у 2022 році”, – згадує священнослужитель.

“Ми почали будуватися у 2020 році, залили фундамент, через два роки вже відновили богослужіння. До 2019 році я жив тут на парафії, тепер у Шумську. Спочатку носив антимінс із собою, коли збудувалися, вже залишав у храмі, бо все було спокійно”, – свідчить протоієрей Георгій.

За попередньою оцінкою, полум’я знищило майно на суму до 800 тисяч гривень. Триває слідство.

Підпал храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці став не першим таким випадком за останній час. Раніше, 22 червня 2022 року, було вчинено підпал Володимирського храму на Сихівському масиві у Львові. Окрім того, умисне пошкодження храму в селі Кордишів є лише однією із численних злочинних дій, які останніми місяцями вчинялися щодо вірян УПЦ або храмів УПЦ у різних областях України.

Просмотров: 10757