У монастирях трьох єпархій УПЦ звершено чернечі постриги

Митрополит Варсонофій звершив чернечий постриг чотирьох насельниць Браїлівського жіночого монастиря Вінницької єпархії, архієпископ Пимен здійснив іночеський постриг у Межирицькому монастирі Рівненської єпархії, Митрополит Филип звершив чернечий постриг у Мгарській обителі Полтавської єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням пресслужби Вінницької, Рівненської, Полтавської єпархій.

23 березня 2023 року, в четвер 4-ї седмиці Великого посту, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив чернечий постриг насельниць Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря. Чин постригу був звершений в нижньому храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських.

Черниці в постризі отримали нові імена: інокиня Євгенія (Горбенко) — монахиня Никодима, на честь преподобного Никодима, просфорника Печерського; інокиня Ємілія (Васильківська) — монахиня Лаврентія, на честь преподобного Лаврентія, затворника Печерського; інокиня Аполінарія (Гриньова) — монахиня Паїсія, на честь преподобного Паїсія Києво-Печерського; та інокиня Агнія (Ропало) — монахиня Веніаміна, на честь преподобного Веніаміна Печерського.

Після чину постригу, митрополит Варсонофій, за традицією вручив новопострижених сестер духовним наставницям. У своєму архіпастирському слові, владика звернув особливу увагу на те, що сьогоднішні пострижениці усі названі на честь Преподобних отців Києво-Печерських, саме тоді, коли цю велику святиню відбирають у Церкви. Владика побажав постриженицям Божої допомоги, кріпості, а також, щоб у своєму чернечому житті сестри завжди пам’ятали приклад своїх святих покровителів.

25 березня у Межирицькому Троїцькому чоловічому монастирі архієпископ Рівненський та Острозький Пимен звершив іночеський постриг двох послушників монастиря.

Послушника Івана Котяша, студента 2-го курсу Київської духовної семінарії – в інока Симеона та послушника Дениса Магрело, студента 2 -го курсу Киїівської духовної академії – в інока Григорія.

Після постригу владика висловив слова подяки та підтримки інокам, привітав братію та ігумена обителі із поповненням чернецтва.

“Я радий, що сьогодні в такий важкий час для Церкви, вас, молодих освічених людей Господь покликав стати на дорогу монашеського життя і служити Творцю і Богу. Ви своє життя і свою молодість приносите Господу в дар – це дуже важлива місія. Майте у всьому послух, покірність волі Божій, яка являється нам через людей. Бажаю вам справжньої духовної радості і хай укріпляє вас Господь”, – зауважив ієрарх.

26 березня митрополит Полтавський і Миргородський Филип в Спасо-Преображенському соборі Мгарського монастиря звершив чернечий постриг.

У рясофор були пострижені священник Ігор Велігдан з ім’ям Ігнатій, послушники Олександр з ім’ям Никифор та Володимир з ім’ям Герасим.

Восприємником під час постригу став благочинний монастиря архімандрит Ніканор (Лагутін).

Після завершення «Чину облачення в рясу і камилавку» митрополит Филип – священноархімандрит Мгарської обителі – звернувся зі словом настанови до новоначальних ченців і побажав їм допомоги Божої в несенні чернечого подвигу.

За монастирським звичаєм після закінчення постригу браття по черзі підходили до новопострижених і бажали їм спасіння у Господі.

27 березня у печерному храмі на честь преподобного Феодосія Печерського, що у Дальніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври був звершений чернечий постриг над викладачем Сергієм Васильовичем Ковачем.

Просмотров: 1047