Патріарх Сербський Порфирій виступив із заявою на підтримку Української Православної Церкви

28 березня 2023 року на офіційному сайті Сербської Православної Церкви була опублікована заява Предстоятеля Сербської Православної Церкви у зв’язку з останніми подіями навколо Української Православної Церкви загалом і Києво-Печерської Лаври зокрема. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Патріарх Порфирій від імені Архієрейського Синоду Сербської Православної Церкви заявив, що «Українська Православна Церква є, як відомо, єдиною канонічною і законною Православною Церквою в Україні і водночас найбільшою релігійною організацією в цій країні». Сербський Предстоятель підкреслив відмінність УПЦ від ПЦУ, яка «не має навіть найелементарніших атрибутів церковності, визнається лише чотирма Православними Церквами, які за кількістю своїх віруючих становлять дуже малий відсоток у православному всесвіті». Проте, кількість вірян не є суттєвою, оскільки на думку Патріарха Порфирія, Церква або є Церквою, або ні, адже «розчерком пера» не може «нелегальна парасинагога стати Церквою».

«Церква завжди за мир, постійно молиться за мир і робить усе можливе, щоб ворожнечу і ненависть між людьми і народами замінити дружбою і любов’ю» – зауважив Патріарх.

Сербська Православна Церква з «глибоким занепокоєнням, сумом і братерською любов’ю дивиться на “страждання святих” (Одкр. 14, 12; ср. 1, 9) в Україні, а також на тиск, насильство і переслідування, які нинішня українська влада діє проти канонічної Церкви, а відтак і проти більшості власних громадян, враховуючи той факт, що це найбільша релігійна громада в країні». У тексті заяви Патріарх звернув увагу на останні факти силового рейдерського захоплення храмів УПЦ: «Кульмінацією переслідувань в останні дні стало насильницьке захоплення храмів на користь псевдоцерковної розкольницької структури, яка має статус своєрідної «державної Церкви» та неформальної інквізиції».

Патріарх Порфирій висловив стурбованість щодо останніх подій навколо розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври. Сказавши, зокрема, що «рішення нинішнього державного керівництва України про вигнання Митрополита Онуфрія, чернечої братії та духовної академії з Лаври є нічим іншим, як синонімом жахливого державного терору проти Церкви, а також найгрубішого порушення її основних прав, релігійної свободи та свободи совісті в цілому. Поведінка українського державного керівництва свідчить про те, що його справжньою – можливо, кінцевою – метою є стерти історичну пам’ять і всі сліди споконвічного православ’я в Україні, щоб змінити код та історичну ідентичність, яку Церква старанно вибудовувала і зберігала протягом століть, від святого князя Володимира до наших днів», – зауважив Предстоятель СПЦ.

Крім того, у тексті Патріарх запевнив у своїй молитві щодо швидкого встановлення миру в Україні, припинення війни, а також висловив сподівання, що «церкви та релігійні громади, а також інституції та організації, які дбають про мир, справедливість і якийсь порядок у світі, засудять грубе порушення релігійних прав і свобод в Україні».

Просмотров: 11340