Київська духовна академія повідомила про спробу провокації навколо академічного храму

30 березня 2023 року до академічного храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці, який розташований на Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври, прийшли невідомі особи, які заявили про свій намір оглянути храм. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар пресслужби Київської духовної академії і семінарії з приводу цієї ситуації.

Заява пресслужби Київської духовної академії і семінарії

з приводу ситуації навколо Академічного храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці

Сьогодні, 30 березня 2023 р., близько 10:30 ранку до храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці на території Києво-Печерської Лаври прийшли люди, які у спілкуванні з представниками Київської духовної академії і семінарії назвалися комісією Національного історико-культурного заповідника «Києво-Печерська лавра». Вказані особи заявили про свій намір оглянути храм Різдва Пресвятої Богородиці. Цей храм діє сьогодні як академічний храм та підкоряється безпосередньо ректору Київської духовної академії і семінарії. Тому для спілкування з представниками Заповідника до храму прийшов ректор Академії архієпископ Білорогодський Сильвестр. Ректор попросив представників Заповідника представитися та пред’явити документи, на підставі яких вони діють. Вказані особи відмовилися назвати свої прізвища, імена та посади. Також вони не пред’явили жодних документів, які б засвідчували їхнє право на дії. З цієї причини представники Заповідника не були допущені до храму.

Київська духовна академія не заперечує права співробітників Заповідника виконувати свої службові обов’язки. Однак, усі дії мають відбуватися у правовому полі та без порушень чинного законодавства.

Під час роботи Міжвідомчої робочої групи, створеної постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 р. (№ 1416), яка займалася перевіркою будівель на території Києво-Печерської Лаври, Київська духовна академія надала членам цієї робочої групи доступ до всіх приміщень, якими сьогодні користується Академія.

Натомість, нам так і не представили офіційні висновки Міжвідомчої робочої групи. Тому ми не знаємо, чи висувалися якісь претензії до тих будівель, які займає Київська духовна академія? Якщо такі претензії були, то нам невідомо, в чому саме вони полягали? Отже, ми не можемо сказати, наскільки висновки Міжвідомчої робочої групи були об’єктивними. Саме тому ми наполягаємо на повній прозорості усіх дій Національного історико-культурного заповідника «Києво-Печерська лавра» по відношенню до приміщень, які займає Київська духовна академія.

Просмотров: 7710