Рішення Уряду щодо Лаври є незаконним і буде оскаржуватися — Юридичний відділ УПЦ

30 березня 2023 року Уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. No 519 «Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд». Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує заяву Юридичного відділу УПЦ щодо цього рішення влади.

Заява
Щодо розпорядження Кабінету Міністрів України №262-р від 30.03.2023

Про визнання таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. № 519 “Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд”.

Сьогодні органи державної влади вчергове грубо порушили права Української Православної Церкви, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічий монастир), визнавши таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. № 519 “Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд”.

Кабінет Міністрів України своїм Розпорядженням №262-р від 30.03.2023 в порушення норм чинного законодавства та принципу правової визначеності втрутився у договірні відносини згідно Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю, укладений між Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником та Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви.

Конституційний Суд України у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення, вносити до них зміни та скасовувати їх на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України, керуючись у своїй діяльності ними.

Рішеннями Конституційного Суду України чітко визначено, що ненормативні правові акти є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому вони не можуть бути скасовані чи змінені органом державної влади після їх виконання.

У Конституції України зазначено, що рішення органів державної влади з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

Враховуючи вищевикладене, Монастирем будуть подані позови до суду та звернення до Генеральної прокуратури України та міжнародних організацій, а також прозвітовано в ООН.

Звертаємо увагу, що в разі вжиття посадовими особами органів державної влади будь-яких заходів, пов’язаних з виконанням даного незаконного розпорядження Кабінету Міністрів України №262-р від 30.03.2023 Монастирем будуть направлені заяви про правопорушення до правоохоронних органів.

Просмотров: 2662