Справедливе обурення віруючих та листи підтримки з усього світу. Митрополит Антоній розповів про поточну ситуацію навколо Лаври

Розірвання договору оренди можливе лише за згодою сторін або в судовому порядку, а отже усі намагання виселити сьогодні насельників Лаври — протизаконні. За словами Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, такі дії влади викликали «справедливе обурення не тільки віруючих УПЦ, але й представників Помісних Православних Церков та міжнародних установ та організацій, від яких на нашу адресу щодня надходять листи підтримки». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на коментар, який був опублікований на YouTube-каналі митрополита Антонія 30 березня 2023 року.

«Зараз кожна віруюча православна людина важко переживає події, які відбуваються навколо Києво-Печерської Лаври. Лавра — це не лише осередок життя Української Православної Церкви, тут зосереджені адміністративний центр нашої Церкви, синодальні відділи та Київські духовні школи. Загалом у святій обителі постійно проживають близько 600 осіб. І всіх цих людей хочуть вигнати на вулицю, не маючи на це будь-яких законних підстав», — зазначив владика.

Архієрей наголосив, що «відповідно до законодавства України, розірвання договору оренди можливе лише за згодою сторін або в судовому порядку. В користуванні монастиря державне майно перебуває десятки років і протягом всього часу у заповідника не було жодних зауважень з приводу виконання Лаврою договірних зобов’язань, а значить, немає жодної законної підстави для того, щоб виселити монахів і студентів з Києво-Печерської Лаври. Такі протизаконні рішення викликали справедливе обурення не тільки віруючих УПЦ, але й представників Помісних Православних Церков та міжнародних установ та організацій, від яких на нашу адресу щодня надходять листи підтримки. На днях, навіть, Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало доповідь, в якій в одному з розділів стосовно свободи релігії сказано про дискримінацію щодо УПЦ».

«Кожного дня тисячі вірян моляться за богослужіннями у святій Лаврі і ми будемо захищати нашу святиню усіма законними методами. Києво-Печерська Лавра — це серце Православ’я в Україні і ми зробимо все можливе в рамках закону для того, щоб і далі вона залишалася джерелом духовності і святості, чим вона і була ще з часів преподобних Антонія і Феодосія Печерських», — підсумував він.

Просмотров: 3695