Радник Президента М. Подоляк зробив заяву про УПЦ, у якій заперечив сам себе (відео)

У березні 2022 року радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк визнавав той факт, що Українська Православна Церква займає відмінну від РПЦ позицію стосовно російської агресії проти України. Втім через рік від чиновника почали звучати погрози на адресу УПЦ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

30 березня 2022 року радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк, коментуючи законопроєкт про заборону діяльності УПЦ в Україні, заявив, що, на відміну від РПЦ, Українська Православна Церква займає іншу позицію та закликав не спекулювати на темі релігії, оскільки таким чином в нашій державі може виникнути конфлікт внутрішній, а нам сьогодні єдність, яку Україна продемонструвала всьому світу, набагато принциповіша”. Тоді радник голови ОП висловив думку, що “УПЦ прийняла всі рішення, які будуть іти тільки на користь України”.

Втім через рік риторика пана Подоляка різко змінилася. Так, уже у 2023 році чиновник дозволив собі заявити про те, що в Україні буде “тільки ПЦУ”.

“Все, що відбувається навколо УПЦ, якраз дозволить оцей “гнійнік” нарешті закрити, хірургічно закрити. І ми це зробимо в будь-якому випадку”, – пригрозив він.

У словах Подоляка прозвучали погрози і про фізичну зачистку духовенства й вірян УПЦ, яких він назвав “проросійськими”.

Слід зазначити, що відповідно до 35 статті Конституції України кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Також у цій статті Конституції зазначається: “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави”.

Таким чином, сучасні заяви радника голови ОП є антиконституційними, а також можуть бути охарактеризовані як приниження честі і гідності громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, за що, відповідно до ст. 161 Кримінального Кодексу України, передбачена кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, в усіх офіційних заявах Предстоятеля та Священного Синоду Української Православної Церкви щодо війни в Україні міститься засудження російського агресивного вторгнення та висловлюється цілковита підтримка нашій Батьківщині у її захисті від ворога. Серед Захисників України є тисячі вірян Української Православної Церкви. Велика кількість віруючих УПЦ, зокрема і діти священників, у лавах ЗСУ віддали свої життя за Батьківщину.

Також в Українській Православній Церкві щоденно реалізовується гуманітарна підтримка української армії. Так, лише за минулий рік в УПЦ передали для ЗСУ 30 млн грн, 180 тонн гуманітарної допомоги й 80 авто.

Просмотров: 1639