У Переяславі міська влада створила комісію по захопленню двох храмів Української Православної Церкви та призначила її головою «благочинного ПЦУ»

6 квітня 2023 року міський голова Переяслава В’ячеслав Саулко видав розпорядження, відповідно до якого була створена комісія «для обстеження та передачі» Свято-Троїцького та Успенського храмів міста Переяслав під контроль прибічників «ПЦУ». Сьогодні, 10 квітня, ця комісія вчинила спробу захопити вказані храми, втім парафіяни відстояли свої святині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Головою комісії «по обстеженню та передачі храмів» був призначений «переяславський благочинний ПЦУ» Іван Бобітка, а у її склад увійшли ще сім осіб, серед яких двоє – це «священники ПЦУ», які у цій структурі призначені «настоятелями» вказаних храмів.

Слід зазначити, що провокації навколо цих храмів міська влада Переяслава спільно із представниками «ПЦУ» вчиняє ще з літа минулого року. Зокрема, за сприяння влади відбулась перереєстрація релігійних громад Троїцького та Успенського храмів на користь «ПЦУ». Підставою для цього послужили рішення зборів територіальної громади Переяслава, а не зборів релігійних громад цих храмів, що є грубим порушенням законів України.

Оскільки справжні члени релігійних громад залишаються вірними Українській Православній Церкві під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Троїцький та Успенський храми були й надалі на законних підставах у користуванні УПЦ.

Втім 10 квітня, о 10:00, члени створеної міським головою комісії розпочали свою роботу та прибули до Троїцького, а згодом і до Успенського храмів Переяслава.

«Біля обох церков комісію зустріли наші віруючі, які молилися на храмовій території, і, оскільки члени цієї комісії не мали жодних законних підстав проводити огляд і передачу храмів та майна, якими користуються віряни УПЦ, парафіяни не допустили цих людей всередину своїх храмів», – зазначив протоієрей Олексій Носенко.

Голова юридичного відділу Бориспільської єпархії також наголосив, що, судячи з дій міської влади Переяслава, можна з упевненістю заявити, що вона не просто сприяє захопленню храмів УПЦ, а організовує їх, що в свою чергу є грубим порушенням 35 статті Конструкції України, у якій гарантується свобода віросповідання та безперешкодне ведення релігійної діяльності громадян, та інших законів України і міжнародних правових норм.

За словами отця Олексія, всі незаконні дії влади вже оскаржуються і додатково будуть оскаржені у суді.

Джерело фото: https://t.me/protoijerey/257

Просмотров: 1173