До поліції надійшла заява про захист прав віруючих у зв’язку із богохульними висловами в ефірі «5 каналу» про Таїнство Причастя

Українська Православна Церква звернулася до Національної поліції у зв’язку з вчиненням кримінального правопорушення представниками ТОВ «5 КАНАЛ ТВ», пов’язаного з розпалюванням релігійної ворожнечі і ненависті та образою почуттів громадян України щодо їх релігійних переконань. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Юридичний відділ УПЦ.

У зв’язку з чисельними скаргами вірян Української Православної Церкви щодо змісту програми «Рандеву з Яніною Соколовою», яка з’явилась 8 квітня в ефірі «5 каналу», Юридичним відділом УПЦ було подано необхідні документи до Національної поліції з метою розпочати кримінальне провадження щодо створення і розповсюдження телеканалом відеоконтенту, зміст якого містить ознаки розпалювання релігійної ворожнечі і ненависті та ображає громадян України у зв’язку із сповідуваними ними релігійними переконаннями. Учасники програми «Рандеву з Яніною Соколовою» дозволили собі вживання вкрай негативних характеристик та висловлювань на адресу УПЦ та її вірян, називали УПЦ “московською”, обговорювали необхідність та строки її повного знищення. Висловлювання ж вірян, спрямовані на захист Церкви, були названі «шаленою єрессю».

Окрім того, у передачі вживалися богохульні та образливі терміни щодо Святого Причастя, яке є одним з найважливіших Таїнств християн. Телеведуча вдалася до назви Тіла і Крові Христових висловом, цитування якого з етичних переконань неможливо відтворити. Цим вона вчинила образу не лише почуттів вірян УПЦ, а й усіх християн, для яких Євхаристія визнається як одне з головних таїнств, заради якого звершується Літургія. Саме Євхаристія є головною метою молитовного зібрання віруючих в храмі.

Публічно оприлюднені висловлювання в ефірі телеканалу «5 канал» містять заклики та висловлювання, які спрямовані на посилення нетерпимого, ворожого ставлення у суспільстві до віруючих УПЦ, а отже, на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями. У зв’язку з суспільним резонансом, спричиненим появою богохульних заяв у ефірі українського телебачення, даний злочин має буди справедливо і неупереджено розслідуваний українськими правоохоронними органами.

Як відомо, тривалий час власником телеканалу «5 канал» був нардеп Петро Порошенко. Наразі власниками цього медіа зазначаються низка народних депутатів з партії, яку Петро Порошенко досі очолює.

Слід підкреслити, що в момент вживання журналісткою по відношенню до Святих Тіла і Крові Христових богохульних висловів розмову з нею вів представник ПЦУ, який жодним чином не наголосив на неприпустимості подібної риторики та в подальшому не відмежувався від неї.

Просмотров: 17475