У восьми єпархіях священнослужителі УПЦ звершували відспівування загиблих Захисників України

У Чернівецько-Буковинській, Волинській, Володимир-Волинській, Харківській, Рівненській, Кременчуцькій, Хмельницькій, Мукачівській єпархіях відспівали полеглих воїнів, які віддали свої життя, захищаючи Україну від російського вторгнення. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

26 квітня священник Чернівецько-Буковинської єпархії відспівав захисника Батьківщини Анатолія Горянчука. Відспівування воїна звершив настоятель парафії на честь Почаївської ікони Божої Матері смт Кельменці ієрей Олег Лєкар.
“Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ висловлює співчуття родині героя та просить всіх молитись за упокій його душі”, – йдеться у повідомленні.

27 квітня в Петро-Павлівському храмі Луцька клірики Волинської єпархії звершили чин відспівування загиблого захисника України Андрія Черевка. Заупокійне богослужіння очолив секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук, якому співслужили настоятель храму протоієрей Богдан Линник та клірики єпархії. Поховали воїна на кладовищі біля храму.

39-річний військовослужбовець Андрій Черевко загинув 26 квітня в районі населеного пункту Хромове Донецької області.

28 квітня клірики Житнівського благочиння Волинської єпархії звершили відспівування померлого у госпіталі захисника України 31-річного Олега Давидюка.

Заупокійне богослужіння очолив настоятель храму Різдва Христового с. Старі Червища священник Іоанн Чудінович, якому співслужили клірики благочиння. Поховали воїна на сільському кладовищі.

Воїн – житель села Старі Червища, боронив Батьківщину з березня 2022 року. У січні цього року він отримав поранення на Луганщині. На жаль, врятувати життя волинянина не вдалося. Захисник України помер у лікарні в Києві. 

28 квітня у Нововолинському благочинні Володимир-Волинської єпархії попрощались з загиблими воїнами Романом Тивонюком та Володимиром Дацюком.

“Рідні та близькі, друзі та побратими, а також багато людей прийшли цього дня, щоб віддати останню шану для воїнів, вклонившись доземно захисникам України, встеляючи дорогу живими квітами. Висловлюємо щирі співчуття родинам. Просимо ваших молитов за упокій душ воїнів Романа та Володимира. Молитва — це найбільше і головне, що ми можемо зробити для їхніх безсмертних душ”, – зазначили в єпархії.

Настоятель Озерянського храму в Харкові архімандрит Никодим (Силко) звершив чин відспівування загиблого захисника Батьківщини Андрія Олександровича Бєлякова 27 квітня.

Андрій народився 21 грудня 1974 року у місті Мерефа Харківської області. Андрій Олександрович пішов у військо 23 листопада 2022 року, ніс службу в роті розвідки. Загинув 15-го квітня 2023 року неподалік від селища Водяне Донецької області.

28 квітня отець Никодим відспівав загиблого воїна Віталія Кимовича Лопанського, який народився 14 січня 1975 року в Харкові.

Віталій Кимович став на захист Батьківщини у лавах ЗСУ 17 червня 2022 року. З 8 лютого 2023-го проходив службу у складі бригади №66 поблизу села Макіївка на Луганщині. 11 березня з воїном було втрачено зв’язок, а його рідним надійшло повідомлення про те, що він зник безвісти.

27 квітня у селі Гоноратка Дубенського району Рівненської області провели в останню дорогу загиблого воїна Козіцького Ігора Дмитровича.

Заупокійне богослужіння загиблого захисника відбулося у Різдва–Богородичний церкві села Гоноратка. Очолив чин похорону протоієрей В’ячеслав Демчук, благочинний Радивилівської округи у співслужінні священників сусідніх парафій.

Ігору Козіцькому було 42 роки. Загинув воїн, захищаючи Батьківщину, біля міста Кремінна Сєвєродонецького району Луганської області. Без сина, чоловіка та батька залишилась мама, дружина та двоє дітей.

28 квітня у Георгієвській церкві села Сіянці Острозького благочиння Рівненської єпархії відбулось відспівування загиблого військовослужбовця Віталія Варшика. Чин похорону очолив благочинний Острозького благочиння протоієрей Олександр Максимюк у співслужінні духовенства благочиння.

Віталій Варшик народився у селі Сіянці на Острожчині. Практично від початку повномасштабного вторгнення Віталій був мобілізований, із березня 2022 року служив у лавах Збройних сил України. На 55 році життя воїн Віталій Вашик помер від серцевого нападу у селі Матвіївка Запорізька області. У нього залишився син, донька і батько-інвалід.

28 квітня у в Хорольській громаді на Полтавщині попрощалися з загиблим воїном Беркутом Дмитром Леонідовичем. Богослужіння за упокій душі солдата звершив настоятель Вознесенського храму Кременчуцької єпархії села Мусіївка отець Степан Потюк.

“Важка ворожа артилерія на початку березня цього року обірвала життя нашого земляка-військовослужбовця, гранатометника 81-ої окремої аеромобільної бригади ЗСУ поблизу села Діброва Сєвєродонецького р-ну Луганської обл. Після довгих пошуків безвісти зниклого захисника, тіло вдалось повернути по обміну і доставити до останнього пристанища на рідну землю в с. Шкилі Мусіївського старостату. Жалобна церемонія прощання з полеглим Героєм відбулася 28 квітня на площі Т.Г.Шевченка в м. Хорол”, – розповіли в єпархіальній пресслужбі.

28 квітня духовенство Летичівського благочиння Хмельницької єпархії звершили чин відспівування та похорону захисника України, вірянина Української Православної Церкви – Горбунова Олександра Євгеновича.
Новопреставлений воїн Олександр був зятем священника єпархії протоієрея Георгія Козловського.
1 травня в Іоанно-Богословському храмі с. Щиборівка Красилівського благочиння Хмельницької єпархії архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор звершив чин відспівування воїна-захисника України Юрія Миронюка.
Його Високопреосвященству співслужили: секретар єпархіального управління протоієрей Олександр Рибчинський, благочинний Красилівського округу протоієрей Віталій Дунець, настоятель храму протоієрей Володимир Горенко та духовенство Красилівського благочиння. На завершення богослужіння архієпископ Віктор звернувся зі словами співчуття рідним та близьким загиблого воїна.

29 квітня в Успенському храмі села Голубине на Закарпатті в останню дорогу провели захисника України Михайла Сокача, який загинув під час виконання бойового обов’язку на Донеччині 23 квітня.

З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора відбувся чин поховання та відспівування героя, який очолив настоятель храму протоієрей Степан Форкавець з духовенством Свалявського благочиння. Провести в останню дорогу Героя прийшли мати, дружина, діти, близькі, знайомі, побратими, військовослужбовці та віряни громади.

Вічна пам’ять спочилим рабам Божим воїнам Анатолію, Андрію, Олегу, Роману, Володимиру, Андрію, Віталію, Ігорю, Віталію, Дмитру, Олександру, Юрію, Михайлу!

Просмотров: 564